E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30687
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Ja kases čeks neatbilst noteikumiem, tad jāprasa kvīts

J
jautā:
12. oktobrī, 2023
Uldis

Veikala kases aparātā beidzās papīrs. Oriģinālais čeks ir brāķis. Nākamais dokuments atkal brāķis. Trešais ir nefiskāls dokuments... Kopsavilkums... Oriģinālā čeka numurs, datums, kasieris, darbība: darījums. Tālāk oriģinālā čeka kopija. Vai šo dokumentu var pielīdzināt fiskālam čekam?

A
atbild:
26. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiskālais čeks ir patiesais darījumu apliecinošais dokuments, kas apliecina, ka tajā norādītā summa ir uzrādīta arī uzņēmuma grāmatvedībā.

Kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas programma un konstrukcija nodrošina, ka nav iespējams sagatavot nefiskālo dokumentu “čeka kopija”. Tas noteikts Ministru kabineta noteikumu Nr. 95 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām” 21.6. apakšpunktā.

Šo pašu noteikumu 23.1., 23.2., 23.4., 23.5., 23.6., 23.7., 23.8., 23.9. un 23.13. apakšpunktā ir norādāmie kases čeka rekvizīti.

Attaisnojuma dokumenta noformēšanu un saturu reglamentē Grāmatvedības likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 877 “Grāmatvedības kārtošanas noteikumi”.

Ja kases čekā nav norādīti visi Grāmatvedības likumā un Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktie rekvizīti, tad kases aparāta (kases sistēmas) lietotājs pēc darījuma partnera pieprasījuma izsniedz saskaņā ar minētajiem likumiem noformētu attaisnojuma dokumentu (piemēram, kvīti), kurā papildus citiem attiecīgajos likumos noteiktajiem rekvizītiem norāda arī kases čeka datumu un numuru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas