E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30684
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Vispārējās izglītības skolotājam noteikta zemākā mēnešalgas likme

J
jautā:
11. oktobrī, 2023
Elza

Labdien! Esmu skolotāja vispārizglītojošajā skolā, tas ir mans pamatdarbs. Ar 2023. gada 1. septembri ir noteikta pedagogu zemākā vienas stundas likme 8,5 eiro, 36 stundu darba nedēļa un 1224 eiro minimālā algas likme. Man ir noteikta algas likme 1224 eiro, 35,658 stundu darba nedēļa (piemaksu nav), ir aprēķināta alga 1212,37 eiro mēnesī. Septembrī esmu nostrādājusi 149,94 darba stundas, par kurām ir aprēķināta alga 1212,37 eiro. Matemātiskais aprēķins: 1212,37 : 149,94 = 8,0857 eiro par vienu stundu. Bet, ja rēķina pēc valstī noteiktā minimuma (8,5), tad: 149,94 x 8,5 = 1274,49 eiro. Starpība ir 62,12 eiro. Vai tā drīkst būt? Vai tas ir likumīgi? Vai darba devējs ir tiesīgs maksāt mazāk, nekā ir noteikts valstī (8,5 eiro)? Darba devējs apgalvo, ka nav likuma, kas noteic, ka nedrīkst maksāt mazāk par 8,5 eiro.

A
atbild:
27. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 3. pielikuma “Pedagogu darba slodze un zemākā mēneša darba algas likme” 2. punktā noteiktajam vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagoga darba slodze nedēļā ir 36 astronomiskās stundas. No tām ne vairāk kā 65% no astronomiskajām stundām paredzēti mācību stundu/nodarbību vadīšanai, bet izglītības iestādes vadītājs un pedagogs var vienoties par citu darba slodzes sadalījumu. Darba slodze gadā ir 1584, bet zemākā mēneša darba algas likme – 1224 eiro.

Minēto noteikumu 11. punktā noteikts, ka pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi) katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju (saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu) uz 1. septembri. Savukārt 16. punktā noteikts, ka vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem, kuriem tarifikācijā ir noteikta darba slodze nedēļā, mēneša darba algu aprēķina, izmantojot šādu formulu: M = A × st : sl, kur M – mēneša darba alga; A – mēneša darba algas likme; st – tarificēto darba stundu skaits nedēļā; sl – darba slodze nedēļā, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei.

Stundu atalgojumu, kā nosaka minēto noteikumu 19. un 20. punkts, piemēro pedagogiem, kuri piedalās izglītības programmas īstenošanā īsāku laiku, nekā ir normatīvajos aktos noteiktais mācību gads, un pedagogiem, kuri aizvieto slimības vai citu iemeslu dēļ promesošu pedagogu.

Tātad pedagogu darba samaksai piemēro mēnešalgu. Darba likumā noteikts, ka mēnešalga ir viens no algas veidiem. Laika algu atbilstoši Darba likuma 62. panta otrajai daļai aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam, neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Savukārt mēnešalga nemainās, ņemot vērā darba dienu, svētku un pirmssvētku dienu, kas iekrīt darba dienā, skaitu pārskata mēnesī jeb normālā darba laika stundas. Ministru kabineta noteikumi Nr. 445, kas ir saistoši visām izglītības iestādēm, nosaka minimālo mēneša algas likmi, kas jūsu gadījumā ir 1224 eiro, bet nenosaka minimālās stundas likmes apjomu, kas ar šī gada 1. septembri ir noteikts 8,5 eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas