E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30588
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

OVP mērķis ir sniegt informāciju par darbinieka veselības stāvokļa atbilstību nolīgtajam darbam

J
jautā:
02. oktobrī, 2023
Karīna

Vai darba devējam ir tiesības nosūtīt darbinieku uz obligāto veselības pārbaudi un prasīt informāciju par viņa veselības stāvokli, piemēram, par ikdienā lietotajiem medikamentiem, veselības traucējumiem (operācijām, slimībām, alerģijām, psihiskajām saslimšanām, invaliditāti), un informāciju par darbnespējas lapas diagnozēm pēdējo triju gadu laikā?

A
atbild:
05. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba aizsardzības likuma 15. pants noteic, ka darba devējs nodrošina obligātu veselības pārbaudi (OPV) tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Obligātās veselības pārbaudes kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude.

Noteikumi paredz procedūru un nosacījumus darbinieka nosūtīšanai uz OVP un arodārsta atzinuma saņemšanai. Tādējādi darba devējs veiktās OVP ietvaros saņem pietiekamu informāciju, lai atzītu, vai darbinieks sava veselības stāvokļa dēļ ir nodarbinātībai derīgs, un nodrošinātu darbinieka veselībai kaitīgo darba vides faktoru izslēgšanu vai mazināšanu.

Darba devējam nav tiesību ievākt papildu informāciju no darbinieka par viņa veselības stāvokli, notikušajām ārstēšanām, jo informācija par personas (pacienta) veselības stāvokli ir sensitīvi dati, kas īpaši aizsargājami saskaņā ar fizisko personu datu aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas