E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30453
Lasīšanai: 2 minūtes

Persona, kura jau izteikusi gribu pieņemt mantojumu, vairs nevar to atraidīt

J
jautā:
13. septembrī, 2023
Artis

Ir radusies šāda situācija. Dēli drīz saņems mantojuma apliecību par dzīvokli. Viens no dēliem vēlas savu daļu atdot otram brālim. Kā vislabāk šo procesu tālāk kārtot? Kādas ir iespējas un kā to izdarīt pareizi?

A
atbild:
12. oktobrī, 2023
Gita Rubīna
zvērināta notāre

Šajā gadījumā ir svarīgi precīzi zināt konkrētās mantojuma lietas apstākļus.

Ja dēls, kurš nevēlas mantot, mantojumu nav pieņēmis un iesniedzis mantojuma lietā iesniegumu par mantojuma pieņemšanu, tad viņš var mantojumu atraidīt. Mantojumu atraidīt nevar vienīgi līgumiskais mantinieks (gadījumā, ja starp mantojuma atstājēju un viņa nākamo mantinieku bija noslēgts mantojuma līgums un šajā līgumā mantiniekam nebija tieši paredzētas tiesības mantojumu atraidīt). Mantojumu var atraidīt, to izsakot tieši vai arī klusējot. Tātad, ja dēls nav pieteicies uz mantojumu, viņš var vai nu nepieteikties uz mantojumu, vai doties pie notāra un atraidīt mantojumu, parakstot mantošanas iesniegumu par mantojuma atraidīšanu. Jāņem vērā, ka, atsakoties no mantojuma, atbrīvojusies mantojuma daļa nepāriet kādai konkrētai personai, bet visiem līdzmantiniekiem, kas būs mantojumu pieņēmuši un kuriem ir tāda pati mantojuma tiesība.

Civillikuma 781. pants paredz: “Kad aicinātais mantojumu jau pieņēmis, viņš to vairs nevar atraidīt. Kas reiz atraidījis viņam piekritušo mantojumu, tas vairs nevar to pieņemt vēlāk.”

Savukārt gadījumā, ja dēls jau izteicis gribu pieņemt mantojumu, bet pārdomājis un mantot vairs nevēlas, viņš vairs nevar mantojumu atraidīt. Tikai pēc mantojuma apliecības saņemšanas jūsu dēli var savstarpēji noslēgt mantojuma sadales līgumu, paredzot, ka viens no dēliem savu daļu atdod otram brālim.

Lai saņemtu detalizētu konsultāciju, jūsu dēlam jāvēršas pie notāra, kura lietvedībā atrodas konkrētā mantojuma lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas