E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30403
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Līdzfinansējuma noteikšana pirmsskolas izglītības programmas apguvei

J
jautā:
08. septembrī, 2023
Elza

Labdien! Vairākas pašvaldības ir pieņēmušas saistošos noteikumus par to, ka tad, ja bērns sasniedzis pusotra gada vecumu un likumiskais pārstāvis atsakās no pašvaldības piedāvātās vietas pašvaldības PII, bet vēlas turpināt privātā bērnudārza apmeklējumu, tad bērnam vairs netiek nodrošināts līdzfinansējums šī pakalpojuma saņemšanai privātajā PII (piemēram, Smiltenē, Mārupē, Olainē u. c.), taču ir pašvaldības (piemēram, Sigulda, Ogre), kas piedāvā samazinātu atbalstu  vai sedz bērnudārza maksu līdzšinējā apjomā. Vai pēc Izglītības likuma 17. panta pašvaldības drīkst VISPĀR nesniegt līdzfinansējumu aukļu un/vai privāto PII pakalpojuma saņemšanai ģimenēm, ja bērns vēl nav uzsācis pašvaldības PII gaitas un vēlas turpināt apmeklēt privāto PII, tostarp gadījumos, ja tiek piedāvāta nevis dzīvesvietai tuvākā pašvaldības PII, bet gan cita pašvaldības PII, kurā ir pieejamas brīvas vietas?

A
atbild:
22. septembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikts, ka ikvienas pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē.

Savukārt likuma otrajā daļā precīzi noteiktas normas, kas reglamentē pirmsskolas izglītības līdzfinansēšanas kārtību gadījumos, ja pašvaldība nevar nodrošināt bērnam vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē:

“(21) Ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Ja izglītojamais apgūst Publisko iepirkumu likumā noteiktajā kārtībā pašvaldības izraudzītās izglītības iestādes īstenotu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas sedz apmērā, kāds noteikts publiskā iepirkuma rezultātā.

(22) Pašvaldība atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodikai nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājaslapā internetā.

(23) Pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas šā panta 2.1 daļā noteiktajos gadījumos, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šā izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

(24) Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 un 2.3 daļā noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.”

Kopsakarā izvērtējot šīs normas, var secināt, ka pašvaldībai ir pienākums segt pirmsskolas izglītības ieguves izmaksas bērnam, kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja tā nenodrošina bērnam vietu PPII. Tomēr, kā izriet no Izglītības likuma otrās daļas 2.3 punktā noteiktā, tas nenozīmē, ka līdz ar vietas piešķiršanu PIII to segšana automātiski tiek pārtraukta. Tā turpināma, ja izglītojamā vecāki no piedāvātās vietas atsakās. Tomēr jāņem vērā, ka minētajā pantā ir ietverts nosacījums “turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē”, tātad tajā jau ir uzsācis apgūt pirmsskolas izglītības programmu pirms vietas piedāvāšanas PPII.

Pašvaldības ir tiesīgas pašas noteikt kārtību, kādā tās sedz pirmsskolas izglītības programmas apguves izmaksas, tostarp šo izmaksu lielumu, kā arī paplašināt iedzīvotāju kategorijas, kurām pienākas pašvaldības atbalsts, vai nosacījumus, pēc kuriem tas izmaksājams. Tātad dažādu pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktās normas var nebūt identiskas. Svarīgi, lai būtu ievērots Izglītības likuma 11. pantā noteiktais regulējums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas