E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30375
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Nekustamā īpašuma nodokļa samaksas pienākums

J
jautā:
05. septembrī, 2023
Agris

Labdien! Vai garāžu apsaimniekotājs var likt man maksāt kompensāciju par nekustamā īpašuma nodokli ēku kompleksam? Garāža ir nopirkta no apsaimniekotāja, bet nav apstiprināta zemesgrāmatā.

A
atbild:
11. septembrī, 2023

Pienākums maksāt nekustamā īpašuma nodokli izriet no likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta, kas nosaka:

“(1) Nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

(2) Par nekustamā īpašuma īpašnieku šā likuma izpratnē uzskatāma persona, kuras īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatā vai kurai piederošais nekustamais īpašums (ēkas un inženierbūves) līdz Zemesgrāmatu likuma spēka atjaunošanai ir reģistrēts pašvaldībā vai Valsts zemes dienestā.

(4) Nekustamā īpašuma nodokli par nekustamo īpašumu, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, maksā katrs kopīpašnieks (kopvaldītājs) atbilstoši savai domājamai daļai kopīpašumā (kopvaldījumā).”

Kā tas norādīts jautājumā, jūs esat iegādājies garāžas īpašumu, taču neesat veicis īpašumtiesību reģistrēšanu zemesgrāmatā. Tādējādi nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumi tiek nosūtīti zemesgrāmatā reģistrētajam īpašniekam, kurš savukārt piestāda šo nodokli (proporcionāli jūsu īpašumam) jums kā īpašniekam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas