E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28362
Lasīšanai: 3 minūtes
2
7
2
7

Vai iesniegumā obligāti jānorāda datums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2023
Zita

Labdien! Ja fiziska persona ir aizmirsusi norādīt iesniegumā datumu, vai valsts iestāde var pieņemt negatīvu administratīvo lēmumu (noraidīt lūgumu), pamatojoties uz to, ka iesniegums neatbilst Dokumentu juridiskā spēka likuma 4. pantam, jo datums ir obligāts rekvizīts, taču Administratīvā procesa likuma 56. pantā datums nav norādīts kā obligāts? Paldies!

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Nezinot detalizētākus apstākļus, tostarp, kāda veida lūgums ir iesniegts, kā arī to, vai iesniegumu atteikts izskatīt vai arī tas noraidīts pēc būtības, iespējams sniegt tikai vispārīgu atbildi par datuma neietveršanu iesniegumā.

Jūsu norādītā Administratīvā procesa likuma 56. panta pirmā daļa cita starpā noteic, ka iesniegumā norādāms iesniedzēja vārds un uzvārds, dzīvesvieta (juridiskajai personai – nosaukums, adrese, reģistrācijas numurs), prasījums, kā arī uz tā jābūt iesniedzēja parakstam. Savukārt atbilstoši minētā panta 1.1 daļai, ja iesniegums nav parakstīts, ir iesniegts, neievērojot Valsts valodas likuma prasības, vai tam nav pievienoti pilnvarojumu apliecinoši dokumenti, iestāde iesniegumu atstāj bez virzības un nosaka iesniedzējam saprātīgu termiņu tās norādīto trūkumu novēršanai. Ja iestādes norādītie trūkumi noteiktajā termiņā netiek novērsti, iestāde iesniegumu atzīst par neiesniegtu un var atdot to atpakaļ iesniedzējam.

Ievērojot minēto, Administratīvā procesa likums neparedz iespēju iestādei atstāt iesniegumu par administratīvās lietas ierosināšanu bez virzības (vai secīgi – atzīt par neiesniegtu), ja tajā vien nav norādīts iesnieguma datums. Savukārt Dokumentu juridiskā spēka likuma 4. panta pirmā daļa noteic –, lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā iekļauj dokumenta autoru nosaukumu, dokumenta datumu un parakstu. Tomēr vēršama uzmanība, ka Dokumentu juridiskā spēka likums ir vispārējs normatīvais akts, izņēmumi no tā var būt ietverti citos likumos, kas ir speciālie normatīvie akti, kā, piemēram, Administratīvā procesa likums, tā 56. panta pirmā daļa, kas noteic konkrētu kārtību administratīvās lietas ierosināšanai uz iesnieguma pamata.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 15. panta septītajai daļai, ja konstatē pretrunu starp vienāda juridiskā spēka vispārējo un speciālo tiesību normu, vispārējo tiesību normu piemēro tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma.

Tomēr, ja konkrētajā gadījumā esat vērsusies iestādē ar iesniegumu, kurā ietverts vispārīgs lūgums, kas nav saistīts ar administratīvās lietas ierosināšanu, piemērojams Iesniegumu likums. Tomēr arī šis likums neparedz iespēju iestādei atstāt iesniegumu bez izskatīšanas, ja tajā vien nav norādīts iesnieguma datums.

Vienlaikus vēršama uzmanība, ka citos speciālajos likumos var būt noteikta īpaša kārtība, kas jāievēro, iesniedzot iesniegumu vai jebkādu citu procesuālo dokumentu, tostarp speciālajā likumā var būt ietverta nepieciešamība norādīt iesniedzamā dokumenta datumu, vai likumā var būt atsauce uz Dokumentu juridiskā spēka likumu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas