E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30263
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ja uz zemes atrodas zemesgrāmatā nereģistrētas būves

J
jautā:
21. augustā, 2023
Klāvs

Labdien! Vēlos iegādāties īpašumu dārzu kooperatīva teritorijā, uz kuras fiziski atrodas trīs ēkas, taču tās nav reģistrētas zemesgrāmatā. Kādi var būt riski šajā gadījumā? Kādi var būt papildu izdevumi, lai, iegādājoties īpašumu, ēkas reģistrētu zemesgrāmatā? Vai to vispār ir iespējams izdarīt?

A
atbild:
22. augustā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Uz īpašnieka zemes atrodošās būves atbilstoši Civillikuma 416. pantam teorētiski varētu būt gan bezmantinieku manta, gan bezīpašnieka lietas (Civillikuma 930. pants, arī 417. pants), gan zemes īpašniekam piekrītošas būves saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturto daļu. Ņemot vērā faktiskos apstākļus un vēlmes, arī rīcība ar šīm būvēm iespējama atšķirīga.

LV portāls iepriekš ir skaidrojis, ka zemes īpašniekam ir jāapzinās, ka viņš ir atbildīgs par to, kas atrodas uz viņa zemes. To nosaka Civillikums. Piemēram, ja notikusi patvaļīga būvniecība, zemes īpašnieks ir atbildīgs par patvaļīgās būvniecības seku novēršanu.

Jums būtu jānoskaidro, kam pieder šīs būves un vai tās ir atzīstamas par bezmantinieku mantu vai bezīpašnieka lietu. Šādu informāciju ir iespējams iegūt kadastra informācijas sistēmā.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas