E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30244
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja ir tiesas lēmums par uzturlīdzekļiem, var lūgt tiesu atbrīvot no tiem

J
jautā:
18. augustā, 2023
DACE

Labdien! Vīram pirms laulības ar mani ir trīs bērni, par kuriem tiek maksāti uzturlīdzekļi. Divi bērni ir pilngadīgi, viens – nepilngadīgs. Ir jautājums par vienu no bērniem. Dēlu, kuram ir 19 gadu un kurš nekomunicē ar tēvu, vairāk nekā gadu ir nobloķēti tēva zvani, taču to, vai viņš mācās profesionālās izglītības iestādē vai strādā, mēs nevaram noskaidrot. Kādas būtu iespējas noskaidrot, vai mums joprojām ir jāmaksā uzturlīdzekļi vai viņš pats jau spēj sevi apgādāt?

A
atbild:
25. septembrī, 2023

No situācijas apraksta nav skaidrs, vai pastāv tiesas lēmums, ar kuru ir noteikts veikt uzturlīdzekļu maksājumu pilngadīgajam bērnam, vai bērna tēvs veic uzturlīdzekļu maksājumu bez tiesas lēmuma, t. i., brīvprātīgi.

Ja pastāv tiesas lēmums, ir jāiesniedz prasības pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu pārtraukšanu, jo, pārstājot maksāt uzturlīdzekļus, bērna tēvam veidosies parāds saistībā ar lēmuma neizpildi. Prasības pieteikums ir jāsagatavo saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem. Prasībā ir jānorāda visa uzturlīdzekļu summa, kas tika iekļauta tiesas lēmumā, pamatojums, kāpēc bērna tēvs ir jāatbrīvo no uzturlīdzekļu maksāšanas pienākuma, kā arī tas, no kura brīža ir lūgums atbrīvot no maksāšanas pienākuma (piemēram, no brīža, kad tiesā tika iesniegts prasības pieteikums).

Jānorāda, ka informāciju par pilngadīgu bērnu, proti, vai bērns mācās izglītības iestādē vai strādā, bērna tēvam nesniegs. Tāpēc šo informāciju var lūgt bērna mātei, jo saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu vecākam ir pienākums apgādāt bērnu, līdz viņš pats spēj sevi apgādāt. Ja bērns sāk strādāt, t. i., apgādāt sevi patstāvīgi, vecākam vairs nav pienākuma uzturēt bērnu, tā ir vecāka tiesība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas