E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30181
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nodoklis no iepriekšējos gados Krievijā gūtajiem algas ienākumiem

J
jautā:
12. augustā, 2023
***

Labdien! Latvijas Republikas pilsonis četrus gadus (no 2017. līdz 2020. gadam) oficiāli strādāja algotu darbu Krievijas Federācijā. Nodokļi tika maksāti tikai Krievijas Federācijā atbilstoši likumam. Nebija pieteicis nerezidenta statusu Latvijas Republikā, bet Krievijas Federācijā skaitījās rezidents. Latvijas Republikā netika nodota deklarācija. Šobrīd strādā Eiropā. Krievijas Federācijā palika naudas uzkrājumi no nopelnītās naudas. Vai, strādājot Krievijas Federācijā, bija jāmaksā Latvijā papildu nodokļi? Vai deklarācija bija jāiesniedz Latvijā un vai to vēl var izdarīt? Vai šobrīd, veicot bankas pārskaitījumu no Krievijas bankas uz Latvijas banku par pietiekami lielu naudas summu, var paskaidrot pārvedumu ar darba līgumu, kas tika izbeigts pirms trim gadiem? Vai būs jāmaksā nodokļi (naudas summa, kas ir lielāka par 20 tūkstošiem eiro)? Jau iepriekš pateicos par ātru jautājuma izskatīšanu!

A
atbild:
17. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu rezidences statuss automātiski nemainās, nodokļu piemērošanai tiek vērtēts vairāku kritēriju kopums.

Saskaņā ar nodokļu tiesību aktiem ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (konvencija), un kuri attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma (tam analoģisku) nodokli.

2022. gada 16. maijā Saeima pieņēma grozījums likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un tā Protokolu”, papildinot likumu ar 5. pantu, kas paredz, ka minētā līguma un tā protokola darbība tiek apturēta no 2022. gada 16. maija.

Ja jums ir jautājumi par nodokļu maksāšanas pienākumiem savā situācijā, jāzvana uz Valsts ieņēmumu dienesta konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī varat uzdot jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Sarakste ar VID”.  Zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu. 

Latvijas kredītiestādes ir pieņēmušas lēmumus par maksājumu pārtraukšanu uz un no Krievijas. Ar tiem var iepazīties šo banku mājaslapās pieejamajā informācijā. Latvijā ir arī kredītiestādes, kas turpina veikt atļautos maksājumus ar Krieviju. Līdz ar to jāvēršas kredītiestādē, kura piedāvā šāda veida pakalpojumus, un jānoskaidro, vai ir iespējams jūsu minētais pārskaitījums. Latvijā strādājošo kredītiestāžu saraksts pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas