E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30157
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai laulību var reģistrēt attālināti

J
jautā:
09. augustā, 2023
Jolanta

Labdien! Vai var noslēgt laulību ar Pakistānas pilsoni (kurš atrodas Pakistānā) attālināti, videozvanā? Ir divi liecinieki no viņa puses un divi no manas. Pēc laulības reģistrācijas viņš atsūtītu jau parakstītu laulības apliecību, tad to parakstītu es un iesniegtu PMLP, lai nokārtotu vīzu. Vai tas ir iespējams? Paldies!

A
atbild:
13. septembrī, 2023

Latvijas Republikas tiesību normas neparedz iespēju slēgt laulību attālināti. Jūs tā varat darīt, ja laulību slēgt (reģistrēt) attālināti pieļauj Pakistānas Islāma Republikas likumi. Šādā gadījumā laulība būs noslēgta ārvalstī.

Ja persona ir noslēgusi laulību ārvalstī, tad tai ir pienākums ziņas par noslēgto laulību paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei vai tuvākajai Latvijas konsulārajai vai diplomātiskajai pārstāvniecībai ārvalstī. Tas ir jāizdara 30 dienu laikā pēc laulības noslēgšanas, lai šī ziņa tiktu iekļauta Fizisko personu reģistrā.

Ja Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis noslēdz laulību ārpus Latvijas Republikas, ievērojot tās ārvalsts likumus, kuras teritorijā laulība noslēgta, tad šī laulība ir spēkā Latvijas Republikā, ja ievēroti Civillikuma 32., 35., 37. un 38. panta noteikumi. Proti, ir aizliegta laulība pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas (ir izņēmumi, kad ir atļauts laulāties no 16 gadiem); aizliegta laulība radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām, laulība starp adoptētāju un adoptēto; aizliegta jauna laulība personai, kas jau atrodas laulībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas