E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30107
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Procenti par aizdevuma lietošanu

J
jautā:
04. augustā, 2023
Ilze

Bija nepieciešams aizņēmums. Aizdevējs (privātpersona) par aizņemto summu uzlika 25% gadā. Piecos gados atdotā summa ir dubultojusies. Vai privātpersona var uzlikt tik lielus procentus? Aizdevuma līgumu privātpersonai noformēja advokāts.

A
atbild:
09. augustā, 2023

Jautājumā nav norādīts, kas tieši ir “25% gadā par aizņemto summu”. Taču, ņemot vērā darījuma būtību, var uzskatīt, ka tie ir procenti par aizdevuma lietošanu. Procenti par aizdevuma lietošanu tiek noteikti % veidā, un to apjoms saskaņā ar Civillikuma 1763. pantu nevar pārsniegt pamatparāda summu.

Turklāt neproporcionāli liela līgumsoda vai citas kompensācijas noteikšana par līgumsaistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi salīdzinājumā ar līgumsaistību neizpildīšanas vai nepienācīgas izpildīšanas radīto zaudējumu ir netaisnīgi līguma noteikumi Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 6. panta trešās daļas 4. punkta izpratnē. Tātad, ja līgumā ietvertie procenti neatbilst norādītajiem ierobežojumiem, šādu noteikumu var vērtēt kā netaisnīgu līguma noteikumu.

Vienlaikus ir jānorāda, ka Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus. Līdz ar to, ja aizdevēja aprēķinātie procenti nav pretrunā likuma normām un/vai aizdevuma līguma noteikumiem, aizņēmējam ir pienākums izpildīt uzņemtās saistības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas