E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30040
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Notekūdeņu novadīšana

J
jautā:
28. jūlijā, 2023
Ieva

Labdien! Kaimiņu īpašuma notekūdeņu caurules izbūvētas tā, ka notekūdens tiek novadīts manā gruntsgabalā, kas izraisa zemes masas slīdēšanu un attiecīgu būvju bojāšanos. Kaimiņu zemes un ēku īpašnieks ir ārvalstu pilsonis (ārpus ES), kas neuzturas Latvijā. Ar īpašnieku nav iespējams sazināties. Īrnieki prasību notekūdeņu izbūvi sakārtot atbilstoši pilsētas saistošajiem noteikumiem ignorē. Kā būtu jārīkojas, lai nodrošinātu savas tiesības?

A
atbild:
01. augustā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Jums būtu jāvēršas vietējā pašvaldības būvvaldē, kas konstatētu kaimiņa notekūdeņu novadīšanu jūsu gruntsgabalā, kas izraisa zemes masas slīdēšanu un attiecīgu būvju bojāšanos. Atbilstoši Būvniecības likuma 7., 12. un 18. pantam attiecīgās pašvaldības būvvaldes pienākumos ietilpst būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšana.

Iepriekš LV portālā zvērināts advokāts Imants Muižnieks ir skaidrojis: “Būvinspektoram, veicot būvniecības kontroli, ir tiesības apskatīt un pārbaudīt būvi būvdarbu laikā. Ja pārbaudes gaitā tiks konstatēts, ka būvdarbi neatbilst būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, būvinspektors var pieņemt lēmumu par būvdarbu apturēšanu un pārkāpumu novēršanu. Savukārt, ja būvniecības process ir noslēdzies ar būves nodošanu ekspluatācijā, tad civiltiesiskie strīdi ar kaimiņu būs risināmi tikai civiltiesiskajā kārtībā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas