E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30031
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Sniedzot pakalpojumus par atlīdzību, jāreģistrējas un jāmaksā nodokļi

J
jautā:
26. jūlijā, 2023
Elīna

Vēlos Etsy tirgot priekšmetus print on demand sadarbībā ar Printful. Produkts tiks pārdots par summu “x”, bet no summas “x” būs jāatmaksā Printful nodeva par šo produktu. Savukārt mana peļņa ir tikai uzcenojums, kuru esmu uzlicis, respektīvi, šo summu starpība mīnus tirgošanas platformas Etsy nodevas par izvietoto sludinājumu. Līdz ar to tiek plānots, ka gada ienākumi sākotnēji nepārsniegs 20 000 eiro, iespējams, pat nesasniegs 1000 eiro mēnesī. Tādējādi nevaru saprast, kādu uzņēmējdarbības formu izvēlēties – pašnodarbināta persona vai individuālais komersants? Kādi nodokļi jāmaksā, ja zināms, ka pārdošana pārsvarā notiks uz ārvalstīm? Kas vēl būtisks jāņem vērā nodokļu aspektā?

A
atbild:
31. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumiem par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Līdz ar to, gūstot ienākumu par digitālā dizaina veidošanu biznesa modelī print on demand, tiek izpildīts nosacījums, ka persona veic sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību. Attiecīgi personai ir jāreģistrē saimnieciskā darbība.

Par saimnieciskās darbības veicēju/pašnodarbināto reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Reģistrējot saimniecisko darbību, ir jānorāda saimnieciskās darbības veikšanas vieta. Papildus kā struktūrvienība ir norādāma arī tīmekļvietne vai mobilā lietotne.

Individuālais komersants jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā.

Individuālais komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona.

Fiziskajai personai ir pienākums sevi ierakstīt komercreģistrā kā individuālo komersantu, ja tā atbilst kādai no šīm pazīmēm:

  • gada apgrozījums no veiktās saimnieciskās darbības pārsniedz 284 600 eiro;
  • tās veiktā saimnieciskā darbība atbilst komercaģenta darbībai (Komerclikuma 45. pants) vai māklera darbībai;
  • tās gada apgrozījums no saimnieciskās darbības pārsniedz 28 500 eiro, kā arī tā savas saimnieciskās darbības veikšanai vienlaikus nodarbina vairāk nekā piecus darbiniekus.

Fiziskā persona var sevi pieteikt ierakstīšanai komercreģistrā arī tad, ja tā neatbilst iepriekš minētajām prasībām.

Fiziskā persona, veicot saimniecisko darbību, tāpat arī individuālais komersants par savām saistībām atbild ar visu savu mantu.

Gan VID reģistrējies saimnieciskās darbības veicējs, gan individuālais komersants ir pašnodarbinātie, kuriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Abās uzņēmējdarbības formās var izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

Nodokļi jāmaksā no ienākuma vai apgrozījuma (MUN).

Informācija par nodokļiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskā darbība”.

Svarīgi zināt par reģistrēšanos PVN reģistrā. Informācija par to, kam un kādā veidā jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, pieejama VID tīmekļvietnē, sadaļā “Pievienotās vērtības nodoklis”.

Jautājumus par reģistrēšanos un nodokļiem varat uzdot Valsts ieņēmumu dienestā. Konsultācijas nodokļu un grāmatvedības jautājumos sniedz arī profesionāli šo pakalpojumu sniedzēji – uzņēmēji.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas