E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29987
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai vecākiem ir pienākums dzīvot kopā ar pilngadīgu personu

J
jautā:
22. jūlijā, 2023
Ashers

Kāds sods draud vecākiem, ja viņi izliek no mājas savu 18 gadu veco bērnu, kurš turpina mācīties?

A
atbild:
21. augustā, 2023
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā, ka jautājuma saturs nav konkretizēts un nav zināmi visi lietas apstākļi, atbildi var sniegt vispārīgi.

Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmajai daļai bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Saskaņā ar likuma 24. panta ceturto daļu par vecāku pienākumu nepildīšanu vai aizgādības tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, bērna fizisku sodīšanu, kā arī cietsirdīgu izturēšanos pret viņu vecāki saucami pie likumā noteiktās atbildības.

Savukārt Civillikuma 179. panta pirmā un piektā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tas nozīmē, ka vecākam ir pienākums nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem vismaz valstī noteiktajā minimālajā apjomā līdz bērna 18 gadu vecumam. Pienākuma – nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem līdz 24 gadu vecumam – vecākam nav.

Pēc pilngadības sasniegšanas bērnam ir tiesības iesniegt prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no vecāka līdz laikam, kamēr bērns pats varēs sevi apgādāt, t. i., viņam ir iespējas, apstākļi un tiesības rūpēties par sevi patstāvīgi.

Augstākās tiesas Senāta 2015. gada 7. janvāra spriedums lietā Nr. SKC-1478/2015 paredz, ka Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.

Līdz ar to būtu jāvērtē arī likuma “Par valsts pensiju” 19. panta ceturtajā daļā minētie faktiskie apstākļi, kas paredz, ka par darba nespējīgiem ģimenes locekļiem uzskatāmas arī 19. panta otrajā un trešajā daļā norādītās personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās laikā, kad iestājusies apgādnieka nāve, vai vēlāk mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs, koledžās vai augstskolās pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad persona ir pārtraukusi studijas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas