E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29891
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad izmantot atvaļinājumu, ja tā laikā saslimst

J
jautā:
13. jūlijā, 2023
Mārīte

Pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā darbā paņēmu ikgadējo atvaļinājumu, bet, tā kā pasliktinājās veselība, ārste atvēra darbnespējas lapu.
Atvaļinājuma naudu darba vieta jau izmaksāja.
Ja līdz bērna kopšanas atvaļinājumam tiek turpināta darbnespējas lapa, netiek izmantotas visas atvaļinājuma dienas, vai man būs jāatmaksā darba devējam nauda par neizmantotajām, bet izmaksātajām ikgadējā atvaļinājuma dienām? Vai arī neizmantotās dienas tiks pieliktas klāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma?

A
atbild:
18. jūlijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta sestā daļa paredz, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā, ja izsniegta darbnespējas lapa A vai B, pārceļ vai pagarina. Lai tas notiktu, ir jāraksta iesniegums.

Ja darbnespējas lapa turpināsies līdz grūtniecības atvaļinājumam, pēc kura būs dzemdību atvaļinājums, jums būs tiesības un iespēja prasīt slimības dēļ neizmantoto atvaļinājuma daļu izmantot uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma. Tātad – pirms prasīsiet piešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu. Izmaksātā atvaļinājuma nauda jums pilnā apmērā nebūs jāatmaksā. Tomēr darba devējs veiks atvaļinājuma naudas pārrēķinu saistībā ar slimības naudas aprēķināšanu. Var izveidoties neliela starpība, jo slimības naudas aprēķināšanas nosacījumi atšķiras no atvaļinājuma naudas aprēķināšanas nosacījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas