E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29876
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Abiem bērnu vecākiem piemīt vienāds tiesību un pienākumu apjoms

J
jautā:
11. jūlijā, 2023
Inga

Labdien! Vēlos uzzināt, kā rīkoties, kādi būtu pareizie soļi situācijas risināšanai. Pēc šķiršanās ir divi bērni (9 un 11 gadi), dzīvo ar mammu un patēvu. Bērnu bioloģiskais tēvs astoņus gadus nav interesējies par bērniem, nemaksā uzturlīdzekļus, visus šos gadus tos maksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Pirms mēneša viņš sāka ar bērniem kontaktēties. Pēc sarunas ar bērniem izriet, ka bērni nevēlas ar tēvu tikties, jo viņš uzvedas uzbāzīgi. Piespiest bērnus tikties ar tēvu māte nevēlas. Māte neliek šķēršļus bērnu komunikācijai ar tēvu. Tēvam ir bērnu tālruņa numuri, bērni rotaļājas parkā, kur tēvs viņus var satikt. Bērni ir teikuši tēvam, ka nevēlas ar viņu tikties. Tēvs bērnu vārdiem netic, uzskata, ka māte un patēvs viņus iespaido. Tad tēvs sāk izmantot bērnus, uzdodot provokatīvus jautājumus par vardarbību ģimenē, pārmērīgu alkohola lietošanu, ieraksta bērnu atbildes diktofonā (bērnu atbildes bija nepatiesas, pieļauju, ka bērniem tas viss likās kā spēle). Ierakstā no bērnu apgalvotā izriet, ka patēvs stiprā alkohola reibumā viņus sit, bērni ir atstāti novārtā no mātes puses (šie apgalvojumi ir nepatiesi). Jautājot bērniem, kādēļ apmeloja patēvu un māti, viņi nespēj atbildēt. Bioloģiskais tēvs sāk šantāžu pret bērnu māti, ka sūtīs šo ierakstu kaut kādām instancēm, lai sagādātu ģimenei problēmas. Kādas ir iespējas aizsargāt bērnus un ģimeni no bērnu tēva negatīvās ietekmes? Saskarsmes aizliegums tēvam vai atsevišķa aizgādība? Kādi dokumenti jāsagatavo? Kā rīkoties? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
10. augustā, 2023

Vēršam uzmanību Civillikuma 181. pantam, kas nosaka, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Arī Latvijas Republikas Senāta 2023. gada sprieduma (lieta Nr. [..], SKC [E]/2023) 10. punktā ir norādīts: “Bērna harmoniskai attīstībai ir nepieciešamas ciešas un noturīgas personiskās attiecības ar abiem vecākiem. Saskaņā ar likumu tiesiskajās attiecībās ar bērniem abiem vecākiem piemīt vienāds tiesību un pienākumu apjoms.

Arī šie aspekti ir jāņem vērā, nosakot saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību.

Vecākam, kurš nerealizē bērna ikdienas aizgādību un vecāku šķirtas dzīves gadījumā nedzīvo ikdienā kopā ar bērnu, ir jānodrošina iespēja īstenot saskarsmi ar bērnu apjomā, kas kvantitatīvā un kvalitatīvā ziņā ir samērojams ar otra vecāka iespējām šajā jomā, izņemot, ja ir nodibināts Civillikuma 182. panta trešajā daļā minētais pamats saskarsmes tiesības ierobežošanai.”

Jūsu situācijas analizēšanā iesaistījās arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI), kas sniedza šādu komentāru: “[..], lai vispusīgi izvērtētu situāciju un secinātu, kurš risinājums būtu bērna interesēm atbilstošākais, VBTAI aicina bērna māti izvērtēt situāciju kopā ar speciālistu, kuram ir zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, piemēram, vēršoties pie jurista, kurš ir specializējies ģimenes tiesībās.

Vienlaikus saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.10 panta pirmajā daļā noteikto pēc puses lūguma tiesa vai tiesnesis pieņem lēmumu, ar kuru uz laiku līdz sprieduma taisīšanai nosaka bērna dzīvesvietu, bērna aprūpes kārtību, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību.

Līdz ar to tiesvedības gadījumā bērna mātei ir tiesības lūgt tiesu pieņemt pagaidu lēmumu.”

Bērnu vecāku konfliktsituācijas, risinot bērna aizgādības jautājumus, piemēram, saskarsmes jautājumus, bieži vien var būt sarežģītas. Tādējādi, lai varētu sniegt informāciju par atbilstošāko risinājumu, būtu nepieciešams iegūt papildu ziņas par situāciju, skaidro VBTAI.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas