E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29873
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieņemšanas–nodošanas akts, izīrējot kustamo mantu

J
jautā:
11. jūlijā, 2023
Marta

Labdien! Vēlos izīrēt kustamu mantu. Vai pieņemšanas–nodošanas akts var tikt apvienots ar īres līgumu? Vai, nododot atpakaļ mantu, abas puses paraksta tikai nodošanas aktu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2023

Ja no lietas lietošanas tiek gūts ienākums, būtu jāslēdz īres vai nomas līgums. Ja lieta tiek nodota lietošanai bez atlīdzības, ir jāslēdz patapinājuma līgums.

Nomas un īres līguma noteikumus paredz LR Civillikuma četrpadsmitā nodaļa.

Parasti nomas vai īres līgumā iekļauj noteikumus par līguma priekšmetu, pušu tiesībām un pienākumiem, kustamas mantas nodošanas noteikumiem, kurā paredz kārtību, kādā, beidzoties līguma darbības termiņam vai arī to izbeidzot pirms termiņa, līguma puse kustamo mantu nodod otrai pusei ar kustamas mantas pieņemšanas–nodošanas aktu, nosakot kustamas mantas stāvokli.

Pieņemšanas–nodošanas akts ir nomas (īres līguma) sastāvdaļa. Pieņemšanas–nodošanas akts ir pušu rīcības fiksācija (apliecinājums), kurā viena puse nodod un otra puse pieņem noteiktu lietu (kas ir aprakstīta līgumā). Savukārt, kad lieta tiks nodota atpakaļ, pusēm ir jāparaksta vēl viens pieņemšanas–nodošanas akts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas