E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29849
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība nosaka audžuģimeņu pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru un izmaksas kārtību

J
jautā:
06. jūlijā, 2023
Jānis

Vai pašvaldības drīkst audžubērnam izmaksāt pabalstu mīkstā inventāra un apģērba iegādei tikai vienu reizi, kad bērnu ievieto audžuģimenē? Bērns aug, vajadzības katru gadu arī pieaug. Loģiski būtu, ja vienreiz gadā šis pabalsts tiktu nodrošināts. Runa ir par Bauskas novada pašvaldību. Bērnam pašreiz ir 10 gadu.

A
atbild:
27. jūlijā, 2023

Ministru kabineta noteikumu “Audžuģimenes noteikumi” 78. punkts nosaka, ka pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni. Pašvaldība nosaka pabalsta apmēru bērna uzturam, ņemot vērā, ka tas mēnesī nedrīkst būt mazāks par 215 eiro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 258 eiro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, un apģērba un mīkstā inventāra iegādei, kā arī tā izmaksas kārtību atbilstoši bērna vajadzībām. Minētā pabalsta vietā pašvaldība var izsniegt apģērbu, apavus un citas bērnam nepieciešamās lietas.

Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības priekšsēdētāja Guna Eglīte paskaidro: “Katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos nosaka pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru un izmaksas kārtību. Kā noteikts MK noteikumos, šāda veida atbalsts var būt arī materiāla atbalsta veidā, izsniedzot bērnam nepieciešamās lietas. Tāpat katra pašvaldība var noteikt pabalsta izmaksas regularitāti (vienreiz vai vairākkārt izmaksājams pabalsts).”

Vēršam uzmanību, ka Bauskas novada domes saistošo noteikumu “Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm” 5. nodaļas 26. punkts nosaka, ka audžuģimenei izmaksājamais vienreizējais pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir 300 eiro apmērā vienam bērnam atbilstoši bērna vecumam un vajadzībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas