E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29748
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Atlaišanas pabalsta izmaksāšana uzņēmuma maksātnespējas gadījumā

J
jautā:
21. jūnijā, 2023
Vivita

Tiek likvidēts uzņēmums, tiks pasludināta maksātnespēja. Vai ir kāda garantija, ka atlaišanas pabalsts tiks izmaksāts pilnā apmērā? Ir skaidri zināms, ka uzņēmumam naudas nepietiek.

A
atbild:
17. jūlijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Atlaišanas pabalsta izmaksa darbiniekam pienākas, ja darba tiesiskās attiecības ar darbinieku pārtrauktas saskaņā ar Darba likuma 112. pantā minēto, kā arī atlaišanas pabalsta izmaksa paredzēta darba koplīgumā, darba līgumā vai puses par atlaišanas pabalsta izmaksu ir vienojušās rakstveidā, pārtraucot darba tiesiskās attiecības.

Juridiskas personas maksātnespējas gadījumā darbiniekam saskaņā ar Maksātnespējas likuma 73. pantu ir jāiesniedz uzņēmuma maksātnespējas administratoram kreditora prasības pieteikums par viņam pienākošos darba samaksu, arī atlaišanas pabalstu.

Darbinieka prasījumi pret parādnieku (darba devēju) iesniedzami administratoram mēneša laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Nokavējot noteikto mēneša termiņu, darbinieka prasījumus pret parādnieku var iesniegt sešu mēnešu laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns, tomēr šādā gadījumā darbinieks zaudē savas balsstiesības.

No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem darbinieku prasījumus iespējams apmierināt saskaņā ar noteikto kārtību Maksātnespējas likumā, likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” un Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 995 “Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība”.

Detalizētāk par darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem var lasīt LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 105 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas