E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29718
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Kur sūdzēties par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbu

J
jautā:
18. jūnijā, 2023
Ilona

Labdien! Ļoti sarežģītas ģimenes situācijas dēļ nācās nomainīt Latvijas pilsonību uz Krievijas, bet mēs neesam krievi un nekad neesam bijuši Krievijā. Latvijā mūsu tautai nav vēstniecības. Vecākais bērns tajā laikā pat nerunāja krieviski un ar tēvu sazinājās ar tulka starpniecību (ir pierādījums). Dokumenti uzturēšanās atļaujas pagarināšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē tika iesniegti vēl februārī, jo neviens nekur pēdējo 15 gadu laikā nebija izbraucis, ienākumi ir labi un nav jākārto eksāmens latviešu valodā: viens bērns mācās vidusskolā latviešu plūsmā, otrs bērns invalīds beidzis 6. klasi un mācās arī latviešu plūsmā. Māte labi pārvalda latviešu valodu, jo darbā ik dienu raksta latviski (līmenis C2). Neskatoties uz to, ka dokumenti tika iesniegti februārī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nevar tos izskatīt jau trīs mēnešus un pagarināja izskatīšanu uz vēl trijiem mēnešiem ar piezīmi, ka izskatīšana var ilgt gadu. Tas nozīmē, ka līdz 01.09.2023. lēmuma nebūs. Jau saņēmām brīdinājumus no VSAA, ka pārtrauks maksāt ģimenes valsts pabalstu un piemaksu par bērnu invalīdu; no skolas, ka abi bērni nevarēs apmeklēt skolu. “Swedbank” rakstiski brīdināja, ka bloķēs kontu, bet darba devējs automātiski atlaidīs no darba. Mātei ir 31 gadu ilgs nepārtraukta darba stāžs Latvijā. Lūdzu, paskaidrojiet, cik tas ir likumīgi. Paldies. Ģimene no 01.09.23. var palikt bez iztikas līdzekļiem.

A
atbild:
26. jūnijā, 2023

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir valsts iestāde. Katrai valsts iestādei (amatpersonai) savā darbībā ir jāievēro principi, kas noteikti Administratīvā procesa likumā: privātpersonu tiesību ievērošanas princips, patvaļas aizlieguma princips, likuma atrunas princips un citi.

Jums ir vēlreiz jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ar iesniegumu, darot zināmu, ka paliksiet bez uztura līdzekļiem, un nosūtot informāciju, ko saņēmāt no VSAA, “Swedbank” un darba devēja. Iesniegums un pielikumi ir jāparaksta ar elektronisko parakstu vai jāiesniedz klātienē iestādē.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdotais administratīvais akts vai faktiskā rīcība ir apstrīdama šādā kārtībā: [..] pārvaldes struktūrvienības amatpersonas izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu pārvaldes priekšniekam. Pārvaldes priekšnieka lēmumu var pārsūdzēt tiesā (atbilstoši LR MK Nr. 321  “Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nolikuma” 11. pantā noteiktajam).

Iestādes faktiskā rīcība ir darbība vai arī bezdarbība, kas rada faktiskās sekas fiziskajai personai, piemēram, arī tas, ka jums tiek novilcināta lēmuma pieņemšana, radot materiālos zaudējumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas