E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29658
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā aprēķina karstā ūdens patēriņu

J
jautā:
13. jūnijā, 2023
Egita

Labdien! Kā tiek aprēķināta aukstā ūdens uzsildīšana dzīvoklī, ja nav karstā ūdens skaitītāja? Karstais ūdens faktiski tiek lietots. Pakalpojumu mājai sniedz “Rīgas siltums”.

A
atbild:
19. jūnijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un nav noslēgts pārvaldīšanas līgums, tad valsts dzīvojamās mājas valdītājs vai pašvaldība veic visas Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likumā ietvertās obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības. Kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 1013 ”Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Ja dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, ir noslēgts pārvaldīšanas līgums, tad mājas saimnieki paši lemj par saņemto pakalpojumu norēķinu kārtību, ievērojot MK noteikumus Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

Gan MK noteikumos Nr. 1013, gan Nr. 524 minēts – vai nu pārvaldnieks (ja ēkas pārvaldīšanas tiesības nav pārņēmuši dzīvokļu īpašnieki), vai dzīvojamās mājas īpašnieki apmaksājamo daļu par siltumenerģiju nosaka, ņemot vērā siltumenerģijas uzskaites (sadales) iespējas, kā arī dzīvojamās mājas apkures un karstā ūdens apgādes sistēmas tehniskās iespējas. Maksājumu nosaka, izmantojot atbilstošo formulu (formulas noteikumos Nr. 1013 nav ietvertas, tādēļ izmanto analoģiskas formulas, kādas iekļautas noteikumos Nr. 524), atsevišķi neizdalot maksu par koplietošanas siltumenerģiju no maksas par siltumenerģiju, kas patērēta dzīvoklī.

Lai saņemtu precīzāku atbildi uz savu jautājumu, jums ar visiem dokumentiem būtu jāvēršas pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 130 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas