E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29637
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Pusaudža un viņa vecāku tiesības un pienākumi

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Rudolfs

Labdien! Ko mēs kā vecāki varam iesākt, ja mūsu 16 gadus vecais dēls nolēmis, ka vēlas dzīvot patstāvīgi, un aizbēdzis no mājām? Viņš nav pazudis bez vēsts, esam informēti par viņa veselību un drošību. Dēls ir uzsācis darbu kādā kafejnīcas virtuvē, bet mēs nezinām nedz to, kā sauc šo iestādi, nedz arī viņa dzīvesvietu. Mēs plānojam pārvākties dzīvot ārpus Latvijas, un dēls atsakās pievienoties mums. Tā kā viņš jau ir patstāvīgi noslēdzis darba līgumu, vai mēs vispār varam likumīgi piespiest viņu šo darba līgumu lauzt? Kā arī nesaprotam, kā rīkoties, lai viņu atrastu. Mēs uzturam komunikāciju, un dēls it kā nav pazudis bez vēsts.

A
atbild:
26. jūnijā, 2023

Nepilngadība personām turpinās tik ilgi, kamēr tās sasniedz astoņpadsmit gadu vecumu. Līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Likumā ir paredzēts arī izņēmums, kad nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus sešpadsmit gadus.

Pilngadību pirms termiņa piešķir attiecīgā bāriņtiesa, kuras lēmumu apstiprina tiesa. Par pilngadīgu uzskatāma arī persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma (atbilstoši Civillikuma 177., 219., 220., 221. pantā noteiktajam).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas