E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29634
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kādi ir nosacījumi nākamā bezdarbnieka pabalsta saņemšanai

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Jolanta

Labdien! Cik ilgā laikā ir jāpiesakās bezdarbnieka statusam un bezdarbnieka pabalstam? Šobrīd izveidojusies situācija, ka pašreizējās darba attiecības tiks pārtrauktas, trīs dienas pirms būs pagājis gads, kopš iepriekš bija pieteikts bezdarbnieka statuss un saņemts pabalsts. Vai es drīkstu nogaidīt šīs trīs dienas, pirms piesakos bezdarbnieka statusam un pabalstam, lai pabalsts tiktu aprēķināts no jauna un maksāts astoņus mēnešus?

A
atbild:
13. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā nav noteikts, cik ātri var pieteikties bezdarbnieka pabalstam, taču svarīgi, ka tiesībām uz pabalstu ir vairāki nosacījumi, tajā skaitā apdrošināšanas iemaksu veikšanas periods.

Ja atkārtoti ir zaudēts darbs, arī šādā gadījumā, lai noteiktu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jābūt izpildītiem nosacījumiem:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja 12 mēnešu periodā bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts atkārtoti, tad to piešķir, ņemot vērā šajā periodā iepriekš piešķirtā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgumu dienās. Ja 12 mēnešu periodā ir atkārtoti noteiktas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, tad kopējais pabalsta izmaksas ilgums nebūs astoņi mēneši, ņemot vērā arī iepriekš izmantotā pabalsta ilgumu.

Lai bezdarbnieka pabalstu atkal saņemtu no jauna astoņus mēnešus gadā, svarīgs ir pabalsta pieprasīšanas datums. Jo, nosakot tiesības uz jaunu bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu, tiek vērtēts, vai iesniegums pabalsta pieprasīšanai atkārtoti nav iesniegts gada laikā.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka un par pabalsta piešķiršanu lemj Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrētiem darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas datiem, tai skaitā apdrošināšanas iemaksu periodiem.

Tāpēc individuālā situācijā par tiesībām uz pabalstu jums ir jākonsultējas ar VSAA, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 135 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas