E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29622
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja viena īpašnieka suns pārvietojas pa visu kopīpašuma teritoriju

J
jautā:
08. jūnijā, 2023
Harijs

Labdien! Jautājums par mājdzīvnieka turētāja tiesībām kopīpašumā. Privātmājai Rīgā ir divi īpašnieki, kuru īpašuma tiesības noteiktas ar domājamajām daļām. Mājai ir divas atsevišķas ieejas, katrs īpašnieks apdzīvo savu mājas daļu un lieto attiecīgās mājas daļas teritoriju. Problēma ir ar suni. Viens no īpašniekiem ir iegādājies suni. Suni netur voljērā, bet tas skraida pa visu kopīpašuma teritoriju. Suns nobradā otra īpašnieka augus un var radīt potenciālu bīstamību otra īpašnieka ciemiņiem. Kādas ir otra īpašnieka tiesības, ja viņš vēlas pasargāt augus no izbradāšanas un potenciālos ciemiņus no apdraudējuma? Suņa īpašnieks atsakās aizliegt sunim pārvietoties pa visu kopīpašumu. Paldies!

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Likums neaizliedz personai turēt suni. Tomēr Dzīvnieku aizsardzības likuma 58. pantā ir noteikts, ka par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums, piemēro naudas sodu fiziskajai personai – no četrpadsmit līdz trīssimt septiņdesmit piecām naudas soda vienībām. Viena naudas soda vienība ir 5 eiro.

Jums ir jāvēršas ar iesniegumu Valsts policijā.

Suņa saimniekam ir jāņem vērā tas, ka kopīpašums ir apgrūtinājums: tādā ziņā, ka, rīkojoties ar kopīpašumu, ir jārēķinās ar citu īpašnieku tiesībām un interesēm. Civillikuma 1068. pantā ir noteikts: “Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.” No šī panta satura izriet, ka otram kopīpašniekam, pirms viņš laiž suni pastaigāties kopējā sētā, ir jārēķinās ar jūsu (kā kopīpašnieka) interesēm.

Kopīpašnieku strīdos labākais risinājums ir panākt savstarpējo vienošanos sarunu ceļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas