E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29583
Lasīšanai: 3 minūtes

Par ieslodzīto atalgojumu

J
jautā:
04. jūnijā, 2023
Arnoolds

Es strādāju ieslodzījuma vietā pie uzņēmēja. Mums samaksa tiek aprēķināta pēc izdarītā darba. Gribētos zināt, cik ieslodzītajam maksā par minūti izdarītā darba.

A
atbild:
09. jūnijā, 2023

Latvijas Sodu izpildes kodeksa 56.15pantā ir noteikti ar brīvības atņemšanu notiesātā darba samaksas noteikšanas vispārīgie noteikumi.

Saskaņā ar panta pirmo daļu darba samaksa nodarbinātam notiesātajam ir regulāri izmaksājama atlīdzība par darbu. Darba samaksa ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba līgumā vai vienošanās nosacījumos noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu.

Atbilstoši minētā panta otrajai daļai darba samaksu notiesātajam nosaka, piemērojot: laika algas sistēmu – atbilstoši šajā kodeksā noteiktajai mēneša samaksai (stundas tarifa likmei) un faktiski nostrādātajam darba laikam (stundās); akorda algas sistēmu – atbilstoši padarītā darba apjomam (pēc darba operācijas vai pakalpojuma izcenojuma) kalendāra mēnesī.

Latvijas Sodu izpildes kodeksa 56.16 pantā ir noteikta minimālā stundas tarifa likme un minimālā mēneša darba samaksa ar brīvības atņemšanu notiesātajam.

Saskaņā ar minēto pantu minimālā stundas tarifa likme un minimālā mēneša darba samaksa notiesātajam atbilstoši viņa veiktajam darbam un resocializācijas mērķiem ir:

  • 50% no valstī normālajam darba laikam noteiktās minimālās stundas tarifa likmes un minimālās mēneša darba samaksas – notiesātajam, kas sodu izcieš slēgtajā vai daļēji slēgtajā cietumā;
  • ekvivalenta valstī noteiktajai minimālajai stundas tarifa likmei – notiesātajam, kas sodu izcieš atklātajā cietumā;
  • 50% no valstī pusaudzim noteiktās minimālās stundas tarifa likmes – nepilngadīgam notiesātajam.

Tādējādi notiesātajam, kas sodu izcieš slēgtajā vai daļēji slēgtajā cietumā, tiks izmaksāti 50% no valstī noteiktās minimālās stundas tarifa likmes un minimālās mēneša darba samaksas jeb 310 EUR. Notiesātajam, kurš sodu izcieš atklātajā cietumā, tiks maksāta alga, kas vienāda ar valstī noteikto minimālo stundas tarifa likmi un minimālo mēneša darba samaksu, jeb 620 EUR (atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas