E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29578
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja īrnieks ir izdemolējis dzīvokli

J
jautā:
02. jūnijā, 2023
Arno

Mana dzīvokļa īrnieks izvandīja dzīvokli un pazuda. Mums ir noslēgts nomas līgums, kas paredz arī soda procentus, ja līgumu lauž priekšlaicīgi. Īrnieks pirms dažiem mēnešiem bija uzrīkojis ballīti un izlauza dzīvoklim ārdurvis; diemžēl policiju toreiz neizsaucām, bet ir liecinieki un nodarījuma bildes. Īrnieks mutiski solīja, ka parādu atdos, jo strādās ārzemēs, un dzīvokli viņam nevajagot. Arī nesen solīja, ka dosies peļņā uz ārzemēm. Taču viņš nav uzteicis līgumu. Pēc mūsu sarunas par parādu nākamajā dienā no kaimiņiem saņēmām informāciju par skandālu dzīvoklī. Ierodoties tur, konstatējām, ka dzīvoklis ir izvandīts, salauzts krāns, izlietne, asinis (policiju neizsaucām, jo cerējām par visu nodarījumu vienoties ar īrnieku). Īrnieks nav maksājis īres naudu un komunālos pakalpojumus jau divus mēnešus. Man šobrīd rodas jauni izdevumi, jo nepieciešams veikt remontu un negūstu peļņu, kamēr dzīvoklis ir tukšs. Ar īrnieku centos sazināties telefoniski, ar īsziņām, ar citu personu starpniecību un sociālajos tīklos. Diemžēl tieku ignorēts. Visdrīzāk viņš ir aizmucis uz ārzemēm. Īrnieks ir piesavinājies arī dzīvokļa atslēgas. Kopējais prasījums pret īrnieku šobrīd ir aptuveni 3000 eiro. Kā man pareizāk rīkoties? Kādas ir manas tiesības? Vai es tagad varu izsaukt policiju un konstatēt nodarīto postījumu, fiksēt kaimiņu liecības utt.? Vai un kur man vērsties par zaudējumiem, ko nodarījis īrnieks? Lūdzu, norādiet man iespējamos risinājumus!

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Jums ir tiesības vērsties Valsts policijā ar iesniegumu. Tikai speciāli pilnvarotas personas ir tiesīgas veikt kriminālprocesuālās darbības, lai pierādītu konkrētu noziedzīgo nodarījumu. Policijas darbinieki arī iztaujās lieciniekus. Tā tas ir noteikts Kriminālprocesa likuma 26. pantā.

Tāpat jums ir tiesības vērsties pret personu civiltiesiskajā kartībā par īres līguma noteikumu pārkāpšanu. Prasības pieteikumā tiesai ir arī jānorāda zaudējumu apmērs un pierādījumi, kas tos apliecina (īres līgums, izdemolētā dzīvokļa fotogrāfijas, maksājuma izdevumi par remontu un citi pierādījumi, arī citu personu liecības).

Ja īrnieks nav atrodams un neierodas uz tiesas sēdi pēc tiesas aicinājuma, tad tiesa var pieņemt lēmumu taisīt aizmugurisku spriedumu (atbilstoši Civilprocesa likuma 208.1 pantā noteiktajam).

Pēc tam, kad tiesas spriedums būs stājies likumiskajā spēkā un paies tā labprātīgais izpildes laiks, jums būs tiesības prasīt sprieduma piespiedu izpildi, vēršoties pie zvērinātā tiesu izpildītāja.

Dzīvojamo telpu īres likuma 22. pantā ir noteikts: “Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja: īrnieks, viņa ģimenes locekļi vai citas iemitinātās personas bojā dzīvojamo telpu (arī tās iekārtu), citas būves un telpas, kas īrniekam nodotas lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, vai arī dzīvojamās mājas koplietošanas telpas, komunikācijas un iekārtas, pārkāpj līgumā paredzēto uzlabojumu, tai skaitā remontdarbu, veikšanas noteikumus, degradē vidi.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas