SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
21. jūnijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
5
5

Dienesti ceļ trauksmi: smagās traumas lielākoties bija novēršamas. Vienkārši soļi ikdienā, lai vasara būtu bērniem un vecākiem droša

Līdz ar vasaras brīvlaika sākumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi arvien biežāk dodas uz izsaukumiem, kuros cietuši bērni un pusaudži. Visbiežāk gūti lūzumi un galvas traumas, lēkājot uz batuta, pārgalvīgi braucot ar skrejriteni vai neievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Tāpat teju katru dienu NMPD mediķi sniedz palīdzību bērniem, kuri ir slīkuši. Diemžēl kādu piecus gadus vecu mazuli, kurš tika atrasts piemājas dīķī, glābt vairs nebija iespējams. 

Pēdējo trīs nedēļu laikā NMPD mediķi bijuši vairāk nekā 15 izsaukumos, kur slīkuši 10–14 gadus veci bērni. Viņi bija gājuši peldēties bez pieaugušo uzraudzības, un, tikai pateicoties nejaušiem garāmgājējiem vai citiem peldētājiem, kuri nelaimi laikus pamanīja, bērnu dzīvības tika glābtas. Kopš maija vidus NMPD mediķi slīkšanas dēļ ir devušies trijos izsaukumos arī pie pašiem mazākajiem. Divi no minētajiem gadījumiem diemžēl ir ar smagām un traģiskām sekām.  

NMPD aicina nelaist bērnus vienus peldēties, uzmanīt mazākos pie ūdens, jo pat mirklis bez uzraudzības var būt liktenīgs, savukārt ar jauniešiem jāpārrunā, ka alkohols nav savienojams ar peldēšanos.

Īpaša uzmanība jāpievērš, kad tiek kurināts grils vai ugunskurs. Šajās dienās slimnīcā ar plašiem ķermeņa apdegumiem NMPD mediķi nogādājuši jau vairākus bērnus līdz triju gadu vecumam, kuri uzkrituši virsū karstam grilam vai piegrūduši tam roku.

Kā liecina AAS “BALTA” pieredze, lielākā daļa negadījumu notiek jūnija otrajā pusē, dodoties uz līgošanas vietām un svinot Jāņus. Pērn jūnijā izmaksāts vairāk nekā 900 atlīdzību par dažāda rakstura negadījumiem – sadzīves traumām, ērču, citu kukaiņu un čūsku kodumiem, apdegumiem, ceļu satiksmes negadījumiem.

Lecot pāri Jāņu ugunskuram, var ne tikai atbrīvoties no visa sliktā, kas gada laikā sakrājies, bet arī gūt traumas un nopietnus apdegumus.

Tā tuvumā var izkust sintētiska materiāla apģērbs, piemēram, zeķubikses, tādēļ bērnus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bez uzraudzības, turklāt ne tikai svētku vakarā. AAS “BALTA” pieredzē ir bijis gadījums, kad mazie līgotāji apdedzina pēdas nākamajā dienā, iekāpjot vēl karstos pelnos.

Lai gan parasti vasaras brīvlaikā NMPD izsaukumu skaits pie bērniem un pusaudžiem palielinās, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad tas audzis vēl vairāk. NMPD dati rāda, ka patlaban ik dienu mediķi dodas vidēji 80–90 izsaukumos pie bērniem, savukārt iepriekšējos gados attiecīgajā laika periodā bijis ap 60–70 izsaukumu. Tāpat NMPD mediķu novērojumi liecina, ka gūtās traumas ir sarežģītākas un smagākas, kas izskaidrojams ar neuzmanību un pārgalvību.  

NMPD aicina pieaugušos atkārtoti pārrunāt ar bērniem un jauniešiem, kā izvairīties no nelaimes gadījumiem un traumām. Labs palīgs tam ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izveidotais digitāli aplūkojamais žurnāls “Bērnam droša vasara”.

 

Vairāk LV portāla infografiku par konkrēto tēmu >>

LV portāla infografika.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI