E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29550
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai jāmaina siltumenerģijas skaitītājs

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Renāte

Labdien! Vai ir tāds likums, kas ļauj mājas biedrībai piespiest mani nomainīt siltumenerģijas skaitītāju? Viņi uzskata, ka tas ir bojāts. Es veicu verifikāciju par savu naudu, un ar skaitītāju viss ir kārtībā, tas vēl ir derīgs divus gadus. Savukārt viņi uzstāj uz skaitītāja maiņu un aprēķināja man siltumenerģijas patēriņu pēc kvadrātmetriem. Summa ir ļoti liela. Vai man pēc mājas biedrības vēlmes ir jāmaina skaitītājs, ja tas ir darba kārtībā? Paldies.

A
atbild:
02. jūnijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par mērījumu vienotību” 7. panta pirmo daļu tiek noteiktas jomas, kurās lieto valsts metroloģiskai kontrolei pakļautos mērīšanas līdzekļus, savukārt likuma 7. panta otrā daļa paredz, ka valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu, norādot to pirmreizējo verificēšanu, kā arī atkārtotās verificēšanas periodiskumu, apstiprina Ministru kabinets.

Minētais mērīšanas līdzekļu saraksts un to verifikācijas periodiskums noteikts Ministru kabineta 2007. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 40 “Noteikumi par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu”, un atbilstoši to pielikuma 7. punktam siltumenerģijas skaitītājiem tiek noteikts 2, 4 vai 8 gadu verifikācijas periodiskums atkarībā no to nominālā diametra.

Ņemot vērā minēto, norādām, ka tiem siltumenerģijas skaitītājiem, kas tiek izmantoti kādā no likuma 7. panta pirmajā punktā minētajām jomām (tirdzniecības operācijas, energoresursu uzskaite), atkārtota verifikācija ir jāveic atbilstoši noteikumos noteiktajam periodiskumam.

Normatīvie akti savukārt neregulē jautājumu par personu, kurai būtu jāveic siltumenerģijas skaitītāju verifikācija. Šeit svarīgi saprast, vai ir pieņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par šo skaitītāju uzstādīšanu, kā arī jāņem vērā apstākļi, kādos uzstādīts skaitītājs. Parasti siltumenerģijas skaitītāji tiek uzstādīti vienlaikus visos dzīvokļos un veido vienotu aprēķinu sistēmu dzīvojamā mājā. Šādos gadījumos verifikācija jāveic vienlaikus visiem skaitītājiem, un attiecīgi dzīvokļu īpašnieku kopībai laikus jāieplāno šā darba veikšanai nepieciešamie līdzekļi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas