E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29542
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja tēvs Vācijā neizmanto tiesības uz pabalstu, tad to var prasīt izmaksāt mātei ar bērnu Latvijā

J
jautā:
25. maijā, 2023
Marita

Labdien! Bērna tēvs strādā Vācijā, bet es un bērns dzīvojam Latvijā. Bērna tēvs nav atsaucīgs bērna uzturēšanas jautājumos. Vai ir iespēja nokārtot Vācijas bērna naudu (ģimenes pabalstu) bez viņa tiešas iesaistes? Kā man vajadzētu rīkoties?

A
atbild:
04. jūlijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Eiropas Savienības (ES) Regulas Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu 68. a. pants paredz: ja persona, kurai būtu nodrošināmi ģimenes pabalsti, neizmanto tos ģimenes locekļu uzturēšanai, tad kompetentā iestāde atbilstīgi saviem pienākumiem nodrošina minētos pabalstus tai fiziskajai vai juridiskajai personai, kura faktiski uztur ģimenes locekļus, kā to pieteikusi un pārstāv viņu dzīvesvietas iestāde vai iestāde vai struktūra, ko šajā nolūkā norādījusi viņu dzīvesvietas dalībvalsts kompetentā iestāde.

Savukārt ES Regulas Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu, 60. pants paredz: ja persona, kurai ir tiesības pieprasīt pabalstu, neizmanto šīs tiesības, tās dalībvalsts kompetentā iestāde, kuras tiesību akti piemērojami, ņem vērā ģimenes pabalsta piešķiršanas pieteikumu, ko iesniedzis otrs no vecākiem, persona, ko uzskata par vienu no vecākiem, vai persona vai iestāde, kas ir bērna vai bērnu aizbildnis.

Līdz ar to, ja bērna tēvs ir nodarbināts citā ES dalībvalstī, bet māte ar bērnu dzīvo Latvijā, tad tēvam ir tiesības saņemt citas dalībvalsts ģimenes pabalstus par bērnu. Taču, ja viņš tos neizmanto bērna uzturēšanai, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) var sazināties ar citas ES dalībvalsts kompetento iestādi un lūgt, lai tā izmaksā pabalstus mātei, kas dzīvo Latvijā.

Šādā situācijā mātei, ar kuru kopā dzīvo bērns, ir jāuzraksta iesniegums VSAA brīvā formā, kurā jāapliecina, ka viņa nesaņem nekādus ģimenes pabalstus par bērna uzturēšanu no tēva, kurš ir nodarbināts citā dalībvalstī. Tāpat jāiesniedz nepieciešamie noteiktas formas iesniegumi:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas