E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29515
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā atjaunot nekustamā īpašuma dokumentus

J
jautā:
23. maijā, 2023
Marina

Labdien! Esmu pazaudējusi mapi ar visiem dokumentiem par manu zemes īpašumu. Vai man būtu tiesības tos atjaunot?

A
atbild:
12. jūnijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Lai atjaunotu nekustamā īpašuma zemesgrāmatu, jāvēršas attiecīgajā zemesgrāmatu nodaļā ar iesniegumu. Tajā ietver informāciju, ka zemesgrāmata ir nozaudēta un vēlaties, lai jums tiktu izsniegta atkārtota zemesgrāmatas apliecība. Par šī dokumenta saņemšanu būs jāmaksā valsts nodeva. Zemesgrāmatu nodaļu kontakti pieejami zemesgramata.lv.

Tātad, lai saņemtu jaunu zemesgrāmatas apliecību, ir nepieciešams vērsties nekustamajam īpašumam piederīgajā tiesā.

Savukārt pakalpojums “Mani dati zemesgrāmatā” nodrošina iespēju saņemt informāciju par zemesgrāmatā ierakstītu fiziskai personai piederošu nekustamu īpašumu, informāciju par personām, kas apskatījušas nekustamo īpašumu, informāciju par iesniegtiem nostiprinājuma lūgumiem un pirkumiem www.zemesgramata.lv.

Par dokumentu atjaunošanu var interesēties arī to izdevējiestādēs. Jārēķinās, ka atkārtota dokumentu saņemšana var būt maksas pakalpojums.

Piemēram, digitālo dokumentu krātuvi Valsts zemes dienests (VZD) izveidoja 2014. gadā, kad uzsāka VZD arhīva dokumentu elektronizācijas procesu. Tas dod iespēju portāla kadastrs.lv lietotājiem tiešsaistē atlasīt un lejupielādēt elektronizētos kadastra dokumentus.

Portālā iespējams pasūtīt arī tādus dokumentus, kas nav elektronizēti sistēmā. No VZD arhīva var pasūtīt un saņemt dokumentus dažādos veidos – elektronisku dokumenta kopiju (bez apliecinājuma), elektroniski apliecinātu dokumenta kopiju, kā arī apliecinātu dokumenta kopiju papīra formā.

Šādi dokumenti ir zemes kadastrālās uzmērīšanas lietas, zemes vienību robežu plāni, ēku un dzīvokļu kadastrālās uzmērīšanas lietas un plāni un citi dokumenti.

Kadastra informāciju var pieprasīt ikviens, iesniedzot VZD rakstveida iesniegumu vai tiešsaistes režīmā, pieslēdzoties portālam kadastrs.lv. Tajā bez maksas ir pieejami tādi dati kā īpašuma kadastra numurs, zemes vienības, būves, telpu grupas kadastra apzīmējums; zemes vienības, būves, telpu grupas adrese; īpašuma nosaukums; zemesgrāmatas nodalījuma numurs (ja īpašuma tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā). Ja klients vēlas skatīt plašāku datu apjomu, tad par to ar VZD jānoslēdz abonēšanas līgums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas