E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29478
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai varēs apmeklēt pirmsskolu, ja dzīvesvieta deklarēta citā pašvaldībā

J
jautā:
18. maijā, 2023
Elīza

Labdien! Mainām dzīvesvietu no viena novada uz citu, bet bērni ir uzņemti iepriekšējās dzīvesvietas novada PII. Ja vairs nedzīvosim šajā pašvaldībā, vai bērniem saglabājas vietas PII, kurā viņi jau ir uzņemti, vai arī mums ir jāstājas no jauna rindā jaunās dzīvesvietas pašvaldībā un pazaudējam iespēju apmeklēt šo PII?

A
atbild:
31. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā ir noteikts, ka gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt pirmsskolas izglītības pieejamību un iespēju iegūt obligāto izglītību, ir pašvaldības autonomā funkcija.

Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno šādu izglītības programmu.

Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma noteic, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. Valstī nav vienotas kārtības bērnu uzņemšanai PII. Šādu kārtību nosaka pašvaldība, un tā ir saistoša tikai uzņemšanai atbilstošas pašvaldības PII. Atbilstošajos pašvaldības saistošajos noteikumos noteikta arī kārtība, kādā bērnu atskaita no pašvaldības izglītības iestādes.

Izglītības likuma 57. panta 1. punktā noteikts, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību. Minētā norma nesatur nekādu citu ierobežojumu, tostarp – izglītības iestādes atrašanos noteiktas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tātad, ja bērni ir uzņemti un jau apmeklē noteiktu PII pašvaldībā A, tad pēc pārcelšanās uz dzīvi citas pašvaldības (pašvaldības B) teritorijā, viņi var turpināt apmeklēt to pašu PII (pašvaldībā A).

Vienīgi jāņem vērā, ka tad, ja bērni un\vai viņu vecāki ir deklarējušies citas pašvaldības teritorijā (pašvaldībā B), tad izmaksas par bērnu atrašanos PII (pašvaldībā A) sedz tā pašvaldība, kurā jūs būsiet deklarējušies (pašvaldība B). Ministru kabineta noteikumu Nr. 418 “Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem” 4. punktā noteikts, ka pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā sniegtos pakalpojumus izmanto citas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētie iedzīvotāji, līdz attiecīgā saimnieciskā gada 1. aprīlim vai triju mēnešu laikā pēc tam, kad izglītojamie sākuši izmantot pašvaldības izglītības iestādes sniegtos pakalpojumus, sagatavo un nosūta pakalpojuma saņēmējam parakstīšanai līguma projektu par viena izglītojamā izmaksām mēnesī pašvaldības izglītības iestādē, kā arī par kārtību, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas