E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29432
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājums darbiniecei - grūtniecei

J
jautā:
16. maijā, 2023
Anna

Pirmsdzemdību atvaļinājumā plānoju stāties šī gada augusta beigās. Līdz tam vēlos izņemt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pa daļām.
Pirmais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums paredzēts jūnija beigās (iesniegumu par atvaļinājumu jau esmu  parakstījusi, tiešais priekšnieks arī).
Jautājums: vai jūnija atvaļinājumu priekšnieks drīkst anulēt, ja kolēģe, kura mani aizvieto, aiziet no darba pirms mana atvaļinājuma sākuma, jo tādā gadījumā mani neviens nevarēs aizvietot?
Tāda pati situācija būs augustā: ja pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma es ņemu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un nav cilvēka, kurš mani aizvieto, vai viņiem ir tiesības man atteikt? Jo tādā gadījumā šis atvaļinājums pazudīs – pēc dekrēta šajā darbā atgriezties neplānoju un visas uzkrātās atvaļinājuma dienas vēlos izņemt pirms dekrēta.

A
atbild:
19. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 149.panta trešo daļu sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējais apmaksātais  atvaļinājums tiek piešķirts pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie darba devēja.

Tas nozīmē, ka darba devējs nav tiesīgs atteikt vai anulēt jūsu atvaļinājuma piešķiršanu.

Vienlaikus būtiski, ka darbinieka uzkrātais un neizmantotais ikgadējais atvaļinājums nezūd. Kad darba attiecības tiek izbeigtas, darba devēja pienākums ir izmaksāt galīgajā aprēķinā neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem. Tas noteikts Darba likuma 149.panta piektajā daļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas