E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29408
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja grūtniecības atvaļinājumā dodas vēlāk un saņem darba algu, maternitātes pabalsts netiek izmaksāts

J
jautā:
12. maijā, 2023
Anete

Dekrētā jādodas no 01.07.2023., bet gribu turpināt strādāt un vēl saņemt darba samaksu vismaz mēnesi, tas ir,  līdz 01.08.2023. Vēlos noskaidrot, kā tas ietekmē pabalsta izmaksāšanu, izmaksas apmēru un vai darba devējam tas nesagādā problēmas. Ģimenes ārsts atver slimības lapu uzreiz par 56 vai 70 dienām. Vai man tiks apmaksāta  slimības lapa līdz bērna piedzimšanai par slimības lapu, kas izņemta no 01.08.2023.?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu lēmums neizmantot visu grūtniecības atvaļinājumu un vienošanās par to ar darba devēju  darbnespējas lapas izsniegšanas periodu un maternitātes pabalsta aprēķinu neietekmēs.

Tas nozīmē, ka maternitātes pabalsts jums tiks aprēķināts par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām. Kad tiks noteikts maternitātes pabalsta apmērs, vidējā apdrošināšanas iemaksu alga būs aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies 2 mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums, tas ir, izsniegta darbnespējas lapa B grūtniecības dēļ. Par laiku, kad būsiet veikusi darba pienākumus, saņemsiet darba algu, un maternitātes pabalstu neizmaksās.

Iesniedzot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai, papildus jānorāda periods, kad neatradīsieties grūtniecības atvaļinājumā, bet strādāsiet - gūsiet ienākumus kā darba ņēmēja.

Darba likums aizliedz darba devējam nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas