E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29398
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļa atvieglojumiem vecākiem jāvienojas

J
jautā:
12. maijā, 2023

Ar meitiņas (5 gadi) bērna tēvu dzīvojam atsevišķi. Meitiņa dzīvo pie manis un atsevišķas dienas un  brīvdienas pavada ar tēti. Viņš ir piekritis maksāt uzturlīdzekļus - 160 eiro mēnesī. Meitiņa ir viņa apgādībā. Vēlējos meitu ņemt savā apgādībā, bet viņš nepiekrīt. Jautājums: kam šajā gadījumā pienāktos nodokļa atvieglojumi par meitas apgādību?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojums par nepilngadīga bērna uzturēšanu tiek piemērots vienam no vecākiem. Saskaņā ar Civillikuma 178. panta otro daļu: ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību no vecākiem īsteno tas, pie kura bērns dzīvo. Civillikuma 178. panta trešajā daļā noteikts, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa.

Tas nozīmē, ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību (arī tad, ja ir šķīrušies), abi var vienoties, kurš izmantos nodokļa atvieglojumus par bērniem. Ja bērnu vecāki nevar vienoties, kuram pienākas nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu, nodokļa atvieglojums tiek piemērots tam nodokļu maksātājam – vecākam –, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Tātad, ja ir domstarpības par nodokļa atvieglojumu piemērošanu, strīdu var izšķirt bāriņtiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas