E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29389
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja neplānoti nepieciešama brīva diena

J
jautā:
11. maijā, 2023
Laura

Iepriekš darbā, ja neplānoti bija nepieciešama brīvdiena, darba devējs to piešķīra. Tagad, kad man bija nepieciešama brīvdiena, darba devējs paziņoja, ka esot jauna kārtība: ja ņemu brīvu dienu, man tā tikšot atskaitīta no ikgadējā atvaļinājuma. Tas nozīmē, ka šobrīd man atvaļinājums būs par vienu dienu īsāks.
Vai darba devējs drīkst ieviest šādus noteikumus un šādi rīkoties?

A
atbild:
17. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam ir pienākums apmaksāt darbinieka nolīgto un nostrādāto darba laiku, kā arī periodu, kad netiek veikts darbs, atbilstoši Darba likuma 74.pantā noteiktajiem gadījumiem.

Ja darbiniekam ir iepriekš neplānoti  nepieciešama brīva diena darba laikā, viņš ir tiesīgs lūgt piešķirt tam brīvu dienu bez darba samaksas saglabāšanas pēc Darba likuma 153.panta trešās daļas.

Atvaļinājuma izmantošanas kārtību nosaka uzņēmums iekšējā normatīvajā aktā, ar ko iepazīstina visus darbiniekus, kā arī saskaņā ar Darba likumu ( DL 149., 150.pants) un nepasliktinot darbinieka tiesisko stāvokli.  DL 149.panta otrajā daļā ir noteikts, ka, darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļa šajā gadā nedrīkst būt īsāka par 2 nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Tādēļ nav pieļaujama situācija, ka darbinieks visu vai lielāko daļu apmaksātā atvaļinājuma būtu izmantojis, piemēram,  pa vienai dienai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas