E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29343
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Maksa par kooperatīvo sabiedrību pakalpojumiem

J
jautā:
08. maijā, 2023
Felikss

Labdien! Pirms četriem gadiem nopirku dārza kooperatīva īpašumu, bet kooperatīvā neiestājos. Vienīgais, ko izmantoju, bija piebraucamais ceļš/teritorija līdz manam īpašumam. Pa šiem gadiem ap savu privātīpašumu pats pļāvu zāli un aizbēru bedres. Tikai vienu reizi redzēju nopļautu grāvi. Tagad, pēc četriem gadiem, kooperatīva vadītājs apgalvo, ka man esot parāds par ceļa izmantošanu. Nekādus rēķinus neesmu saņēmis ne mutiski, ne rakstiski. Nekādus apsaimniekošanas līgumus neesmu slēdzis. Teritorija/ceļš skaitās juridiskas personas īpašumā. Cik tiesiski ir izrakstīt rēķinu par iepriekšējiem četriem gadiem? Kad un kā ir jāpaziņo, ka vispār ir izveidojies parāds? Par ko man var prasīt samaksu (ceļa uzturēšanu, pļaušanu?), un vai es varu pieprasīt rēķina pamatojumu, kurā minēti uzturēšanas darbi?

A
atbild:
30. maijā, 2023

Ja teritorija un piebraucamais ceļš pieder citai juridiskajai personai (nevis dārza kooperatīvajai sabiedrībai), tad par attiecīgās teritorijas apsaimniekošanu un ceļa uzturēšanu ir jābūt noslēgtam līgumam. Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 3. pantu kooperatīvā sabiedrība ir juridiska persona, kura ierakstāma komercreģistra žurnālos, t. i., ir komersants. Sabiedrības darījumiem, izņemot darījumus starp sabiedrību un tās biedru sabiedrības sniegto pakalpojumu ietvaros, piemēro Komerclikuma noteikumus par komercdarījumiem.

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst trīs gadu laikā, līdz ar to pieprasīt apmaksāt pakalpojumu sniegšanu par iepriekšējiem četriem gadiem nav tiesiski. Kooperatīvajai sabiedrībai bija pienākums informēt jūs par to, kādus pakalpojumus tā sniedz, par šo pakalpojumu izcenojumiem un par nepieciešamību noslēgt apsaimniekošanas (pakalpojumu) līgumu. Jebkuri pakalpojumi sniedzami, pusēm par to vienojoties, un apmaksājami to faktisko izmaksu apmērā (par ko puses ir vienojušās). Bez šaubām, pastāv tādas izdevumu pozīcijas, kuras ir attiecināmas uz visiem īpašniekiem un nav izlietojamas un patērējamas individuāli. Tā, piemēram, ceļa infrastruktūras uzturēšanas izmaksas ir sedzamas visiem īpašniekiem solidāri, kompensācijas mehānisms (piemēram, vai tiek maksāts proporcionāli zemes platībai vai zemes vienību skaitam, vai citādi) ir pušu vienošanās jautājums.

Ja puses nevar vienoties par sniedzamo pakalpojumu apmēru un izcenojumiem, tad šo jautājumu var izskatīt arī tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas