E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29334
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parāda piedziņas izdevumi var palielināt atmaksājamo summu

J
jautā:
07. maijā, 2023
D.

Labdien! Esmu atgriezies Latvijā pēc desmit gadu prombūtnes un uzzināju, ka bankas kontam uzlikti vairāki ierobežojumi. Katrus pāris gadus jauns noliegums ar dažādiem lietu numuriem. Vai ir iespējams, ka oriģinālais parāds ticis pārdots vairākas reizes un no tā radušies vairāki parādi? Kurš no šiem parādiem šādā situācijā ir jānomaksā?

A
atbild:
29. maijā, 2023

Ja pret jums tika ierosinātas vairākas parādu piedziņas prāvas (dažādi lietu numuri), tad jūsu norēķinu kontam kredītiestādē ir uzlikti liegumi. Vispirms jums ir jāiepazīstas ar nolēmumiem, uz kuru pamata tika uzlikti liegumi. Jebkurā gadījumā parādsaistības jums var izveidoties tad, ja neesat ievērojis civiltiesiska darījuma (līguma) noteikumus vai likumā noteiktos pienākumus (piemēram, neesat nomaksājis nodokļus).

Parādsaistības var tikt nodotas (cedētas) parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem uz noslēgtā līguma pamata saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma normām. Viena un tā paša parāda piedziņu var veikt tikai vienu reizi, t. i., kreditors var vērsties tiesā un saņemt prasības apmierinošu tiesas nolēmumu. Jāsaprot, ka, izveidojoties sākotnējam parādam, saskaņā ar noslēgto līgumu var tikt piemēroti līgumsodi, kavējuma procenti, likumiskie procenti un ar parāda atgūšanu saistītie izdevumi, kas tikai palielina atmaksājamo summu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas