E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29311
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
3
1
3

Kur jāziņo, ja divistabu dzīvoklī pavairo kaķus

J
jautā:
03. maijā, 2023
Ineta

Kurās uzraugošajās iestādēs var vērsties, ziņojot par fizisku personu, kura daudzdzīvokļu mājas divistabu dzīvoklī nodarbojas ar kaķu (dažreiz ar suņu) pavairošanu un tirgošanu? Dzīvoklī (bija “Gaso” darbinieki un apsaimniekotāja norīkots ūdens skaitītāju mainītājs) ir drausmīga smaka, ko nereti var just arī pie dzīvokļa durvīm. Durvis kaimiņiem netiek atvērtas. Kad ir sadzimuši kārtējie kaķēni, tirdzniecība ar iepriekš sarunātiem (to var nojaust, jo pircēji vienmēr atbrauc ar auto) pircējiem notiek turpat pagalmā. Kādos apstākļos tiek turēti un pavairoti šie kaķi, ja ir dzirdēts, ka istabā ir vismaz 12–15 kaķu? Kā notiek to tirdzniecība (vai dzīvnieku tirdzniecība nav jāreģistrē un jāmaksā nodokļi)?

A
atbild:
08. maijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Par mājdzīvnieku pavairošanu jums ir jāziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).

PVD informē, ka ar dzīvnieku pavairošanu un tirdzniecību drīkst nodarboties personas, kuras ir apmācītas dzīvnieku labturības jomā, nodrošinot vairāku normatīvajos aktos noteiktu prasību izpildi.

Ja vienā adresē tiek turēti pieci un vairāk vienas sugas siltasiņu dzīvnieki, kas vecāki par sešiem mēnešiem, vienalga, vai tos ir vai nav plānots pavairot un atsavināt jeb pārdot, par dzīvnieka turēšanas vietu ir jāinformē PVD.

Fiziskajām personām, kuras reģistrējušas PVD dzīvnieku turēšanas vietas, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība, kas saistīta ar dzīvnieku audzēšanu un tirdzniecību, jādeklarē gūtie ienākumi un jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par taksācijas periodiem, kuros tika un tiek veikta saimnieciskā darbība.

Par fiziskās personas saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no viena darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu) atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas