E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29301
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai darba līgumā jānorāda atalgojums kā darba sludinājumā

J
jautā:
02. maijā, 2023
Zane

Esmu uzsākusi darba tiesiskās attiecības, taču, parakstot darba līgumu, ir norādīta pavisam cita darba samaksa, nekā tā bija sludinājumā. Darba devējs taisnojas, ka būšot piemaksas, prēmijas un ikmēneša atalgojums oficiāli būs tāds pats kā sludinājumā. Rodas jautājums: kāpēc šādi būtu izdevīgi darba devējam?

A
atbild:
17. maijā, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darba devējs pretendenta piesaistei izmanto darba sludinājumu jeb paziņojumu par brīvajām darba vietām, Darba likuma 32.panta izpilde tā saturam ir obligāta. Šajā pantā ietverti vispārīgie noteikumi, kas darba devējam jāievēro, veidojot darba sludinājumu saturu, tajā skaitā saskaņā ar Darba likuma 32. panta trešo daļu piedāvātajai vakancei darba sludinājumā darba algai jānorāda tās apjoms: darba algas kopējās mēneša vai gada summas bruto vai paredzētās stundas tarifa likmes samaksas apmērs.

Tas nozīmē, ka darba sludinājumā jānorāda darba algas apmērs “no–līdz”. Darba algas apjoma norādīšanas mērķis darba sludinājumā ir, lai potenciālie kandidāti jau sludinājumu izpētes laikā iegūtu pietiekamu informāciju,  vai noteiktā vakance un tās piedāvātais atalgojums ir  piemērots konkrētajam kandidātam.

Darba alga atbilstoši Darba likuma 59. pantam ir darba samaksas sastāvdaļa - darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kas ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru citu atlīdzību par darbu. Saskaņā ar Darba likuma 28. panta pirmo daļu darba devējs un darbinieks savstarpējās darba tiesiskās attiecības nodibina ar darba līgumu, tajā ietverot Darba likuma 40. panta otrajā daļā noteikto informāciju, tajā skaitā nolīgtās darba samaksas apmēru. Turklāt atbilstoši Darba likuma 39. pantam darba līgums tiek uzskatīts par noslēgtu no brīža, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par veicamo darbu un darba samaksu, kā arī turpmāku darbinieka pakļaušanos noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem.

Tādēļ jānorāda, ka darba algas apmērs (no–līdz) darba sludinājumā ir informatīvs. Konkrētā Darba likuma norma, kurā izvirzītas prasības darba sludinājuma saturam, nerada pienākumu darba devējam, noslēdzot darba līgumu, darbiniekam nolīgt darba sludinājumā norādītās darba algas amplitūdas augstāko likmi. Tātad par konkrētu darba samaksu (darba algu, piemaksām un prēmijām) puses vienojas, rakstiski slēdzot darba līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas