E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29168
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
8
2
8

No iemaksām ienākuma nodokli neietur, un nodoklis pensijai nav “dubulta aplikšana”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2023
Tija

Labdien! Smagi strādājot visu mūžu un maksājot valstij nodokļus, esmu nopelnījusi pensiju. Ja jau no darba algas vienreiz maksāju nodokļus, kāpēc man tas ir vēlreiz jādara no sakrātās/piešķirtās pensijas? Vai “pensija ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums” nav cilvēktiesību pārkāpums? Sanāk tā, ka, pērkot maizi veikalā, es samaksāju pie kases, bet, ejot ārā no veikala, par to pašu maizi maksāju vēlreiz.

A
atbild:
03. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējam valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) pamatlikme pašreiz ir 34,09%, no kuriem 10,50% tiek ieturēti no darbinieka bruto algas, 23,59% samaksā darba devējs no saviem līdzekļiem. Darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts arī pensijai.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no ienākumu apjoma tiek atskaitīti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi. Tas nozīmē, ka no darbiniekam aprēķinātās visas darba algas (bruto) vispirms tiek ieturēts nevis IIN, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) darbinieka daļa – pašreiz 10,50%. Tikai no pārējās bruto algas daļas ietur ienākuma nodokli, šai daļai piemērojot neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādājamiem. Tātad iemaksas ar ienākuma nodokli netiek apliktas.

Piemēram, ienākuma nodokļa aprēķins darba ņēmējam, kuram nav apgādājamo, algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam, prognozētais mēneša neapliekamais minimums ir 10 eiro. VSAOI likme ir 34,09% (darba ņēmēja daļa – 10,50%, darba devēja daļa – 23,59%).

Bruto alga 930 eiro

– 97,65 eiro (VSAOI 10,5% no 930 eiro)

– 10 eiro (prognozētais mēneša neapliekamais minimums)

= 822,35 eiro (apliekamais ienākums) x 20% IIN likme.

Aprēķinātais ienākuma nodoklis: 164,47 eiro.

Nodokļa aprēķins pensijas ienākumam

Piešķirtā pensija 700 eiro

– 500 eiro (pensionāra neapliekamais minimums)

= 200 eiro (apliekamais ienākums) x 20% likme.

Aprēķinātais nodoklis: 40 eiro.

Satversmes tiesa 2007. gada spriedumā lietā Nr. 2007-01-01 ir konstatējusi: “Izvērtējot, vai regulējums, kas vecuma pensiju atzīst par ienākumiem, no kuriem ieturams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neparedz pensiju dubultu aplikšanu ar nodokli, ir jāņem vērā likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14. panta pirmās daļas noteikumi. Minētā norma paredz, ka “darba devēja un darba ņēmēja obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, par kuriem nodokļu maksātājam ir tiesības samazināt apliekamo ienākumu”.

Atbilstoši Ienākuma nodokļa likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktam pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti nodokļa maksātāja izdevumi valsts sociālās apdrošināšanas maksājumu apmērā. Savukārt pensijas nav sociālās apdrošināšanas iemaksu objekts, bet pēc būtības ir sociālās apdrošināšanas pakalpojums, kas tiek finansēts no valsts speciālā pensiju budžeta, kuru veido arī obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Līdz ar to ienākumu daļa, kas sociālās apdrošināšanas iemaksu (iepriekš – sociālā nodokļa) veidā tiek ieskaitīta valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā un izmantota sociālās apdrošināšanas pakalpojumu (arī valsts pensiju) finansēšanai, nav bijusi aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.”

Satversmes tiesa secināja, ka, veicot sociālās apdrošināšanas iemaksas un izmaksājot pensiju no valsts speciālā budžeta kā attiecīgās summas uzkrājumu, nenotiek ienākumu dubulta aplikšana ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tas notiek tikai vienreiz – pensiju izmaksājot – un tikai attiecībā uz to daļu, kas pārsniedz 165 latus mēnesī (1980 latus gadā). (Pensionāra neapliekamais minimums toreiz – LV portāla piezīme.)

Tādējādi nenotiek vecuma pensijas dubulta aplikšana ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas