E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29160
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Sods, liegums un auto konfiskācija

J
jautā:
14. aprīlī, 2023
Rudolfs

Ir reģistrēts aizliegums par alkohola lietošanu pie stūres un pagājis vairāk nekā gads kopš tiesību atņemšanas. Par soda naudu skaidrs, bet - vai aizliegums tiek pagarināts un auto - konfiscēts?

A
atbild:
22. maijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

No jautājuma nav skaidrs, kādā gadījumā būtu jāpiemēro soda nauda, jāpagarina liegums vai jākonfiscē auto.

Valsts policija iepriekš LV portālam norādījusi: ja persona turpina vadīt transportlīdzekli, kad ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, to atņemšanas termiņš vairs netiek pagarināts, bet saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu (CSL) transportlīdzekļa vadītājam tiek piemērots naudas sods no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro). Tātad, ja tiesības atņemtas administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas laikā, tiesību atņemšanas termiņš vairs netiek pagarināts, bet katru reizi tiek  piemērots noteikts naudas sods par katru izdarīto pārkāpumu atsevišķi.

Piemēram, ja policija apturēs jūsu transportlīdzekli par ātruma pārsniegšanu, bet konstatēs, ka vadāt transportu, kad atņemtas tiesības, tiks piemērots sods gan par ātruma pārsniegšanu, gan par nelikumīgu transportlīdzekļa vadīšanu.

Taču, ja personai tiek piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz 1 gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmā, tiesību atņemšanas termiņu joprojām var pagarināt, jo  transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz 1 gadu ir ietekmēšanas līdzeklis, nevis atsevišķs administratīvā soda veids (ir četri administratīvo sodu veidi: brīdinājums, naudas sods, tiesību atņemšana, tiesību izmantošanas aizliegums).

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 23. punktam: ja transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma, kas iegūts pārkāpumu uzskaites punktu sistēmā, laikā, termiņš tiek pagarināts atbilstoši laikposmam, kāds pagājis no tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas brīža līdz transportlīdzekļa vadīšanai.

Vienlaikus vēršam uzmanību: ja par konkrētajiem pārkāpumiem tiek paredzēta pārkāpumu uzskaites punktu piemērošana, arī punkti par katru pārkāpumu tiek piešķirti atsevišķi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas