E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29117
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
9
9

Vai jāmaksā nodoklis, pārdodot lauksaimniecības zemi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2023
Ingrīda

Labdien! Vai ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, pārdodot lauksaimniecības zemi? Otrs nekustamais īpašums ir dzīvoklis, kurā esmu deklarēta 15 gadus.

A
atbild:
12. aprīlī, 2023

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20%.

Likumā ir noteikts, kādos gadījumos ienākums no lauksaimniecības zemes pārdošanas nav apliekams ar nodokli. Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja izpildīti abi nosacījumi:

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicēja, vai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst Latvijas zemes fonds;
  • vismaz vienā gadā no pēdējiem trim gadiem vairāk nekā pusi no lauksaimniecības zemes pircēja saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī lauksaimniecības zemes pircējs saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Ja ienākums no lauksaimniecības zemes pārdošanas ir apliekams ar nodokli, tad ir aprēķināms kapitāla pieaugums.

Plašāka informācija ar piemēriem ir pieejama VID metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas