E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29097
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kuras valsts tiesā vērsties ar prasību, ja dzīvesvieta ir ārvalstī

J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Aivis

Labdien! Interesē jautājums par parāda piedzīšanu no cilvēka, kurš ir deklarējies ārzemēs, bet šobrīd dzīvo un strādā Latvijā. Cilvēks ir aizņēmies naudu (nosacīti 10 000 eiro) uzņēmuma dibināšanai un tā darbības uzsākšanai. Ir parakstīts aizdevuma–aizņēmuma līgums ar noteiktu darbības laiku. Uzņēmējdarbība tika uzsākta, taču neveiksmīgi. Ir aizritējis līguma darbības laiks, aizdevums nav atdots. Ir izmantoti ārpustiesas parāda piedzinēju pakalpojumi. Lieta sagatavota iesniegšanai tiesā, taču atklājies, ka parādniekam nav deklarētās adreses Latvijas Republikā, bet tā ir Apvienotajā Karalistē. Tomēr no medijiem ir zināms, ka parādnieks strādā Latvijā. Kurā valstī vērsties ar parāda piedziņas prasību? Kuras iestādes kompetencē ir parādnieka/atbildētāja deklarētās adreses noskaidrošana?

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Civilprocesa likuma 26. panta pirmā daļa nosaka, ka vispārējā gadījumā prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Savukārt atbilstoši 27. pantam, ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, tad prasība ceļama pēc tās dzīvesvietas. Ja dzīvesvieta nav zināma vai personai nav pastāvīgās dzīvesvietas Latvijā, tad prasība ceļama pēc tās nekustamā īpašuma atrašanās vietas vai pēc pēdējās zināmās dzīvesvietas.

Vienlaikus jānorāda, ka, slēdzot aizdevuma līgumu, tā slēdzēji var noteikt to pirmās instances tiesu, kurā izšķirami strīdi, kas viņiem varētu celties par šo līgumu vai tā izpildīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas