E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29079
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
6
6

Pirmsskolas izglītības iestādes darbs vasarā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2023
Gunta

Labdien! Jautājums par bērnudārza pakalpojumu vasaras periodā. Bērnudārzs būs slēgts vienu mēnesi vasarā. Aizvadītajā gadā laikā, kamēr PII bija slēgta, bērnam tika nodrošināta vieta citā bērnudārzā, ar kuru ir sadarbība. Taču šogad mums paskaidroja – tā kā, sākot ar šo mācību gadu, par ēdināšanu ir noslēgts līgums, izmantojot sistēmu pusdienlaiks.lv, nav iespējams nodrošināt bērnam ēdināšanu citā dārziņā. Iznāk, ka vietu varētu nodrošināt, bet ne ēdināšanu, tāpēc nevar sniegt pakalpojumu šajā mēnesī. Vai tā var būt? Kur man vērsties šādā situācijā?

A
atbild:
12. aprīlī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” 1. pielikuma “Pirmsskolas izglītības programmas paraugs” 8. punktā noteiktajam obligātā mācību satura īstenošanu plāno un organizē divos posmos.

Laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, savukārt laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laikposmā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai.

Tādējādi vasaras mēnešos pirmsskolas izglītības iestādēm (PII) ir jābūt pieejamām tiem izglītojamajiem, kuri nākamajā mācību gadā turpinās pirmsskolas izglītības programmas apguvi, un arī izglītojamajiem, kuri septembrī uzsāks mācības pamatizglītības programmā.

Ievērojot Izglītības likuma 57. pantā noteiktās tiesības bērna izglītošanas nodrošināšanā, bērna vecāki (personas, kuras realizē aizgādību) ir tiesīgi vērsties pie pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja ar lūgumu nodrošināt bērnam iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vasaras mēnešos. Gadījumā, ja izglītojamā vecāki saņem informāciju, ka attiecīgā PII kādā no vasaras mēnešiem būs slēgta, un viņiem netiek piedāvāta iespēja šajā laikā apmeklēt citu pašvaldības PII, vecākiem jāvēršas atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē. Tāpat pašvaldības izglītības pārvaldes iestāde var sniegt skaidrojumu, ko vecākiem darīt, ja PII var nodrošināt PII darbu vasaras mēnešos, bet nevar šajā laikā nodrošināt bērniem ēdināšanu.

Piemēram, Talsu novada pašvaldība ziņo, ka pašvaldības PII vasaras periodā no 1. jūnija strādās ar samazinātu grupu skaitu un ka nepieciešamības gadījumā tās var tikt apvienotas. PII, lai savlaicīgi saplānotu darbu vasaras periodā, aprīlī aptaujās audzēkņu vecākus, lai uzzinātu bērnu skaitu, kuriem būs nepieciešamība apmeklēt iestādi vasarā. Vecākiem, kuri būs pieteikuši bērnus vasaras periodā PII apmeklējumam citā PII (uz laiku, kamēr iestāde slēgta), no 15. līdz 18. maijam jāslēdz līgums ar PII, kuru bērns šajā laikā apmeklēs. Attiecībā uz bērnu ēdināšanu Talsu novada pašvaldība ir lēmusi, ka novada izglītības iestādēs vasaras periodā (jūnijā, jūlijā, augustā) maksa par bērna ēdināšanu tiek maksāta kā avansa maksājums 50% apmērā par nākamo mēnesi, bet ēdināšanas izmaksas bērniem, kuri 1. septembrī uzsāks skolas gaitas, vasaras mēnešos sedz vecāki. Citās pašvaldībās noteiktā kārtība PII darbam vasarā var būt atšķirīga.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas