E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29069
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ir jādibina darba tiesiskās attiecības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2023
Miks

Labdien! Plānoju dibināt mazkapitāla SIA (PVN nemaksātājs), arī reģistrēt būvkomersantā, kas nodarbosies ar inženiertīklu projektēšanu. Būšu vienīgais īpašnieks un darba veicējs (ir attiecīgs sertifikāts). Ir neskaidrības par darba līgumu, algu. Skaidrs ir par MK noteikumu Nr. 899 18.7 punktu, kas nosaka, – ja ienākumi nepārsniedz 5 minimālās algas, tad nav jāmaksā. Kā ir no būvkomersanta puses? Vai nav obligāti jābūt darba attiecībām ar attiecīgo speciālistu, lai reģistrētu būvkomersantā (pēc tam projektētu), neatkarīgi no tā, vai esi īpašnieks vai vienīgais darba veicējs? Kā ar ieņēmumiem?

A
atbild:
14. aprīlī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 25. februāra noteikumu Nr. 92 “Darba aizsardzības prasības, veicot būvdarbus” 7. punktu darba aizsardzības koordinators projekta sagatavošanas posmā ir fiziska vai juridiska persona, kurai pasūtītājs vai projekta vadītājs ir uzticējis šo noteikumu 15. punktā minēto pienākumu veikšanu projekta sagatavošanas posmā.

Ja projekta sagatavošanas koordinators ir juridiska persona, tā nodrošina, ka projekta sagatavošanas koordinatora funkciju īsteno fiziska persona, kas atbilst MK noteikumu Nr. 92 7.1 punktā minētajām prasībām.

Savukārt MK noteikumu Nr. 92 7.1 un 8.1 punktā izvirzītās prasības projekta sagatavošanas koordinatoriem un projekta izpildes koordinatoriem var tikt attiecinātas vienīgi uz fiziskām personām (juridiska persona nevar iegūt izglītību). Tādējādi projekta sagatavošanas koordinatora vai projekta izpildes koordinatora pienākumu veikšanai juridiskai personai nepieciešams nodarbināt vismaz vienu personu, kas atbilst attiecīgi MK noteikumu Nr. 92 7.1 punktā noteiktajām prasībām.

Līdz ar to, ja projekta sagatavošanas koordinators būs juridiska persona (jūsu dibinātais uzņēmums) un jūs kā fiziska persona atbilstat MK noteikumu Nr. 92 7.1 punktā izvirzītajām prasībām, tad jums ar jūsu uzņēmumu kā darba devēju ir jānodibina darba tiesiskās attiecības, noslēdzot ar jums kā darbinieku rakstveida darba līgumu atbilstoši Darba likuma 40. pantā noteiktajām prasībām.

Savukārt Būvniecības valsts kontroles birojs norāda: Būvniecības likuma 22. panta pirmā daļa nosaka –, lai sniegtu būvniecības pakalpojumus, komersants reģistrējas Būvkomersantu reģistrā. Būvkomersants ir Būvkomersantu reģistrā reģistrēts komersants.

Reģistrējoties Būvkomersantu reģistrā, komersantam atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 25. februāra noteikumu Nr. 116 “Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi” 1. pielikuma 6. punktam ir jāiesniedz informācija arī par visiem uz darba līguma pamata nodarbinātajiem būvspeciālistiem. Iesniegumā darba līguma datus var neaizpildīt, ja būvspeciālists ir valdes sastāvā. Šāda informācija (būvspeciālists ir valdes sastāvā) tiek saņemta no Uzņēmumu reģistra datubāzes.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas