E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29056
Lasīšanai: 2 minūtes

Par iespējām nodarbināt Baltkrievijas pilsoni Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Maksims

Vai ir iespējams saņemt darba vīzu Baltkrievijas pilsonim? Rets IT speciālists, Latvijā nevarējām atrast nevienu. Ļoti ceram uz ES zilo karti, taču saistībā ar jaunākajām izmaiņām likumos nav skaidrs, kādas ir iespējas uzaicināt darbā cilvēku no Baltkrievijas. Ir nosacījums, ka kopā ar viņu jādodas arī ģimenei – sievai un bērnam. Paldies!

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Trešo valstu pilsoņu nodarbinātībai pastāv virkne ierobežojumu gan ieceļošanai (vīza), gan uzturēšanās (uzturēšanās atļauja), gan nodarbinātībai (tiesības uz nodarbinātību), turklāt darba devējs uzņemas pilnu atbildību par ārzemnieka nodarbinātību (t. sk. ierobežojumiem attiecībā uz atalgojumu), uzturēšanos (t. sk. dzīvesvietu un veselības aprūpi), nepieciešamības gadījumā izraidīšanas izdevumiem.

Galvenie soļi trešo valstu pilsoņu ilgtermiņa nodarbinātībai Latvijas Republikā ir aprakstīti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā šeit. Viens no nosacījumiem – ārzemnieks Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstī iesniedz dokumentus uzturēšanās atļaujas un tiesību uz nodarbinātību saņemšanai. Pašreiz Baltkrievijā to var izdarīt tikai Vitebskā. Vairāk informācijas ir iespējams saņemt, sazinoties ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu. Kontakti ir pieejami šeit.

Eiropas Savienības zilā karte (termiņuzturēšanās atļauja) ir reglamentēta direktīvā 2009/50/EK par trešo valstu valstspiederīgo ieceļošanu un uzturēšanos augsti kvalificētas nodarbinātības nolūkos. Eiropas Savienības zilās kartes turētājam ir tiesības lūgt ģimenes atkalapvienošanās atļauju uz tikpat ilgu laiku, kāds ir Eiropas Savienības zilajai kartei. Attiecīgi dokumenti par ģimenes locekļiem ir jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Dokumentu saraksts ir pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas