E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29052
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Iestāšanās maksa biedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Linda O.

Labdien! Biedrība vēlas uzņemt jaunus biedrus, bet tās statūtos ierakstīts: “Biedrībā var iestāties jebkura ieinteresēta fiziska persona, kura ir gatava ar savu darbību un līdzekļiem sekmēt Biedrības mērķu un uzdevumu sasniegšanu, atzīt un ievērot Biedrības darbības veidus, metodes un Statūtus, kā arī samaksājot iestāšanās naudu Biedrības norādītajā kontā LVL 50000.” Vai tas nozīmē, ka jaunajam biedram, ja viņam nav šādu naudas līdzekļu, nav tiesību iestāties biedrībā? Vai arī ir jāmaina statūti?

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Biedrību un nodibinājumu likuma 25. panta otrās daļas 4. punktā noteikts, ka biedrības statūtos norāda biedru iestāšanās un izstāšanās priekšnoteikumus. Tas nozīmē, ka biedrībām, veidojot statūtus, ir jāparedz biedru uzņemšanas un to izstāšanās kārtība, kas cita starpā drīkst paredzēt arī noteikt kandidātam (personai, kura vēlas iestāties biedrībā) pienākumu samaksāt iestāšanās maksu.

Jautājumā norādītais iestāšanās maksas apmērs (LVL 50000) pirmšķietami liek secināt, ka šāda apmēra iestāšanās maksa ir noteikta kā nesamērīga un var būt pretrunā citiem biedrības statūtu punktiem, biedrības mērķiem un uzdevumiem.

Ja biedrības mērķis ir uzņemt jaunus biedrus, kuri kvalificējas atbilstoši biedrības noteiktajiem mērķiem un biedrības statūtos noteiktajām prasībām, tad, lai uzņemtu jaunos biedrus, ir nepieciešams veikt biedrības statūtu grozījumus, nosakot samērīgu iestāšanās maksu.

Biedrības biedru kopsapulce ir tiesīga piemērot jaunajam biedram atšķirīgus noteikumus un prasības Biedrību nodibinājuma likuma 38. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas