E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29011
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Administratīvā pārkāpuma procesa noilgums būvniecības jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2023
Augusts

Labdien! Ja ēkai savulaik ir veikti patvaļīgi būvdarbi bez saskaņojuma un darbu atļaujas, kas būvvaldei vai kādai citai kompetentajai iestādei atklājas tikai pēc trim un vairāk gadiem, vai arī tikai pēc trim un vairāk gadiem īpašnieks ir nolēmis un iesniedzis saskaņošanai (legalizācijai) iestādē jau pirms vairākiem gadiem realizētu projektu, vai tādā gadījumā ir tiesisks pamats uzsākt administratīvā pārkāpuma lietu? Vai nav iestājies noilgums? Administratīvās atbildības likumā noteikts, ka administratīvās lietas uzsākšanai ir iestājies noilgums, ja aizritējuši ne mazāk kā trīs gadi un ja tas ir būvniecības jomā. Vai šādā gadījumā vairs nevar tiesiski sodīt pārkāpēju, uzsākot administratīvā pārkāpuma lietu?

A
atbild:
19. aprīlī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Kā to pareizi norādāt, Administratīvās atbildības likuma 118. panta trešā daļa noteic, ka administratīvā pārkāpuma procesu var uzsākt ne vēlāk kā triju gadu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, ja pārkāpums izdarīts būvniecības jomā.

Savukārt administratīvajā procesā, ko regulē Administratīvā procesa likums, noilgums nav paredzēts. Tādējādi, neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks ir pagājis no patvaļīgās būvniecības veikšanas dienas, būvvaldei ir tiesības pieņemt lēmumu administratīvajā lietā, un nekustamā īpašuma īpašniekam ir pienākums novērst patvaļīgās būvniecības radītās sekas, atjaunojot iepriekšējo stāvokli vai izstrādājot būvniecības dokumentāciju (ja tas ir iespējams) atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas