E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28980
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Personas saukšana pie kriminālatbildības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2023
Jānis

Labvakar! Vairākus gadus (apmēram 20) kaimiņš izturas gan emocionāli, gan fiziski vardarbīgi. Kaimiņu nekas neapmierina, skaļi staigājam, runājam, uzvedamies, suns rej, bērni raud utt. Par katru mazāko troksni dienā vai vakarā kaimiņš skrien augšā, spārda durvis. Agrāk, kad tika atvērtas durvis, sekoja sitiens pa seju, ķermeni un izbļauta visa iespējamā krievu lamuvārdu ābece. Tika saukta policija, rakstīti iesniegumi, bet tas viss bija bez panākumiem. Kaimiņam tika uzlikts naudas sods, un viss. Kaimiņa pārmetumi par miera traucēšanu, trokšņiem bija nepamatoti. Kad policija bija ieradusies pie mums, pārkāpumi no mūsu puses netika konstatēti. Vai kaimiņu var saukt pie kriminālatbildības un kaut kādā veidā cīnīties pret fizisko un emocionālo vardarbību, draudiem un pazemošanu?

A
atbild:
21. martā, 2023

Kriminālprocesa uzsākšanas pamats ir ietverts Kriminālprocesa likuma 370. pantā.

Atbilstoši minētā panta pirmajai daļai kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Savukārt saskaņā ar minētā panta otro daļu kriminālprocesu var uzsākt arī tad, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 1. pantam Kriminālprocesa likuma mērķis ir [..] krimināltiesisko attiecību taisnīga noregulējuma panākšana [..].

Izvērtējot izklāstītos apstākļus, ieteiktu iegūt un apkopot pierādījumus personas prettiesiskajai rīcībai un vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot jūs atzīt par cietušo un uzsākt kriminālprocesu par iespējamu mantas bojāšanu, miesas bojājumu nodarīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas